Prima paginăActualitate

Primarii pot da amenzi pentru neasigurare în caz de catastrofă

Dimensiune text

Proprietarii de locuinţe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sancţionaţi cu amenzi între 100 şi 500 de lei. 

Cetăţenii vor putea să încheie o asigurare facultativă pentru locuinţă proprie doar după ce vor încheia asigurarea obligatorie. Această condiţie este prevăzută în actul normativ care modifică Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Legea nr. 191/2015 introduce, printre altele, o interdicţie referitoare la încheierea asigurărilor facultative pentru locuinţe (poliţa PAD). Concret, societăţile de asigurare-reasigurare nu vor avea voie sa facă asigurări facultative în cazul locuinţelor pentru care nu s-au încheiat asigurări obligatorii. „Societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiat în prealabil o asigurare obligatorie PAD”, este precizat în documentul citat.

În cazul celor care vor avea asigurări facultative multianuale la momentul intrării în vigoare a noii legi, asigurările obligatorii vor trebui încheiate la momentul primei aniversări anuale. „PAID va pune semestrial la dispoziţia primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD pentru locuinţele pe care le deţin în proprietate”, dispune actul normativ.

Citește și:   Accident rutier pe bulevardul Roman Mușat, o tânără a fost rănită

În altă ordine de idei, deşi în momentul de faţă, dovada existentei contractului de asigurare obligatorie a locuinţei se face atât cu poliţa PAD, cât şi cu certificatul de asigurare, noua lege va elimina documentul din urmă. Astfel, societăţile de asigurare vor elibera doar poliţa PAD la încheierea contractului. Potrivit legii, proprietarii de locuinţe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sancţionaţi, de primari sau persoanele împuternicite de către aceştia, cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0