Prima paginăPolitica

Primarii PDL au revenit la dragostea dintâi

Dimensiune text

16 primari PDL și PNL din judeţ și-au declarat sprijinul pentru PSD. Din zona Romanului, şase primari au decis să se alăture social-democraţilor. Deocamdată, sprijinul este declarativ şi sufletesc, fără adeziune, pentru a nu pierde funcţiile câştigate cu greu în 2012.

Primarii PDL a şase comune din zona Roman – Ion Creangă, Icuşeşti, Horia, Sagna, Stăniţa şi Valea Ursului – au trecut în barca PSD. Unii au revenit la prima dragoste, alţii sunt abia la prima „abatere”. Contrar aşteptărilor, primarii aflaţi la prima debarcare sunt mai realişti decât ceilalţi, care au adunat o bogată şi, pe alocuri, o amară experienţă „turistică”. Ultimii îşi motivează gestul spunând că au fost tot timpul cu sufletul aproape de PSD.

Primarul comunei Ion Creangă s-a întors la dragostea dintâi. În iunie 2000, Petrică Prichici a fost ales primar al comunei Ion Creangă din partea PDSR. La alegerile din 1992 a candidat la Senatul României din partea PDAR, partid înghiţit în 1994 de PDSR. În anul 2004, primarul Prichici a fost ales vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Neamţ pe probleme de agricultură. La alegerile din 2004, a fost ales din nou primar pe listele PSD, cu peste 90% din voturile exprimate încă din primul tur. În anul 2005, împreună cu nouă consilieri, a trecut la PNL. Când PNL nu l-a mai susţinut, primarul Prichici a trecut la PDL. „Am revenit de unde am plecat. Cea mai mare parte a localnicilor sunt PSD, dar au votat – câtă vreme am fost la PDL – cu primarul, şi nu cu partidul. Vreau să realizez promisiunile electorale: apă, canal, drumuri şi gaz metan”, şi-a motivat trecerea la PSD primarul Petrică Prichici.

Alt primar, aceeaşi motivaţie. „La PDL am fost doar scriptic, dar cu sufletul şi cu prietenia am fost lângă PSD. Nu mă regăsesc decât în PSD, alături de deputaţii Ioan Munteanu şi Ionel Arsene. Eu urmăresc doar interesul comunităţii pentru dezvoltarea socio-economică. Nu am făcut această schimbare fără acordul comunităţii. Am avut o întâlnire cu consilierii la începutul lunii martie şi am discutat această problemă”, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului, din 2012 aflat în curtea PDL.

Cel mai tânăr primar din grupul celor şase edili trecuți cu inima de la PDL la PSD este Leonard Oprea. Tânărul primar este un produs al PDL şi este la prima revocare de simpatie. „Eu am avut întotdeauna o relaţie bună cu deputatul Ioan Munteanu. Nu mi-a fost uşor să fac schimbarea, dar o fac în interesul comunităţii locale. O să susţinem PSD la alegerile europarlamentare şi la cele prezidenţiale. Nu trebuie să fim absurzi şi să credem că, din acest moment, va curge lapte şi miere, dar poate reuşim să ducem la sfârşit proiectele începute. În viaţă şi, mai ales, în politică trebuie să ne urmărim interesul, în acest caz dezvoltarea comunităţii”, a spus Leonard Oprea, primarul comunei Icuşeşti.

Primarul comunei Stăniţa, Laurenţiu Bebi Todireanu, a migrat în câţiva ani de la PD la PSD şi PNL, dar nicio formaţiune politică pe care a slujit-o nu i-a adus prosperitatea comunităţii pe care o gestionează.

Preşedintele PSD Neamţ consideră că filiala s-a întărit datorită venirii acestor primari şi este foarte încântat de „achiziţie”. „Ei vor fi coordonatori politici locali, au fost votaţi în cadrul Biroului Politic Judeţean de de joi. S-a mai procedat aşa în trecut, nu este prima dată şi nu este nevoie de o împuternicire scrisă pentru acest lucru. Primarii au crezut în proiectul politic al USL, pe care guvernul Ponta îl continuă, şi au decis să ni se alăture. Ei vor face politica PSD şi vor pune umărul în campaniile electorale ce se vor desfăşura în acest an. Nu ascund faptul că port discuţii şi cu alţi primari din judeţ”, a declarat deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ.

Deputatul Ioan Munteanu, cel care a avut mereu o relaţie bună cu primarii, indiferent de culoarea politică, a spus că cei mai mulţi „s-au întors acasă, întrucât, la început, au fost membri PSD”.

Moda prin care un primar are carnetul emis de un partid, dar lucrează în favoarea altei formaţiuni politice, a fost lansată de PMP, care a racolat cei mai importanţi membri ai PDL prin intermediul fundaţiei Mişcarea Populară. În aceste condiţii, în care  unii dintre membrii PDL au migrat către PMP, iar alţii către PSD, partidul lui Vasile Blaga va fi ca inexistent în următoarele campanii electorale.

Joi, PSD a anunţat că are susținerea a 16 primari din judeţ, 13 de la PDL şi trei de la PNL. Edilii care au jurat dragoste PSD nu pot demisiona din partidele cu care au câştigat alegerile locale din 2012, fiindcă ar pierde funcţiile.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • iva 7 ani

  Dl.Prichici este unul din marii vinovati pentru faptul ca azi E.Udrea este in Parlament si are aspiratii marete.

  • jo 7 ani

   asa si? macar omul asta are ce lasa in urma lui, pe cand dvs? frustrarile sunt sentimente zilnice ale oamenilor marunti

 • culai 7 ani

  Nu cunosc motivatia fiecarua din acesti primari-dei o presupun,banii – dar ceia ce au facut este o marsavie. s-AU DOVEDIT A FI OAMENI DE NIMIC . rUSINE.

 • nila 7 ani

  …si care e problema cu Udrea?…va st a n gat,ca e frumoasa si desteapta,nu ca babatiile de la PSD!!!….cat despre primari,

 • cami 7 ani

  Si nu au nici o jena . au zambetul pe buze!

  • iva 7 ani

   Ei,cu totul alta era situatia daca treceau si ei la PMP,sau macar la Fundatia PMP,ca altii!