HomeActualitate

Primarii, față în față cu miniştrii

600 de primari, membri ai ACoR au discutat cu membri ai Guvernului probleme din administraţia publică locală.

Sala de şedinte a Hotelului „Rin Grand” din Bucureşti a fost gazda, în perioada 15 – 18 februarie, a celei de-a XVIII-a ediţii a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). La eveniment au participat 600 de primari de comune din ţară, care au stat faţă în faţă cu miniştrii din Guvern.

acor 2În şedinţa ordinară a Consiliului Director au fost discutate raportul de activitate al asociaţiei şi bilanţul contabil pe anul 2014, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi planul anual de achiziţii publice pentru anul 2015. La Adunarea Generală a participat o delegaţie formată din 20 de primari din Republica Moldova, condusă de Tatiana Badan.

Sesiunea ordinară a Adunării Generale a ACoR din acest an a avut  tema: „Abnegaţie, altruism, armonie şi autoritate în Asociaţie”.

Mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, a fost transmis de  consilierul acestuia, Sorin Dan Mihalache. La şedinţă au participat: Corina Creţu, comisarul pentru politica regională din cadrul Comisiei Europene; Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale; Darius Bogdan Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice; Sirma Caraman, ministru secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Rurale şi Administraţiei Publice; Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi Graţiela Leocadia, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Miniștrii au făcut o prezentare a activității ministerelor pe care le conduc şi au preluat problemele ridicate de primarii prezenţi la adunare.

acor 3„Printre problemele mai importante ridicate de primarii prezenţi s-au aflat salariile foarte mici ale funcţionarilor, fapt care a făcut ca administraţia publică locală să devină «Cenuşăreasa» societăţii, eliminarea plafonului de salarii din administraţie, decontarea abonamentelor cadrelor didactice, care nu se poate face din cauza limitării plafonului de salarii, şi eliminarea cotei de combustibil, de 75 de litri pe lună, pentru primării. Au fost discutate şi alte probleme, cum ar fi transformarea amenzilor neachitate în zile de muncă în folosul comunităţii, modificarea Legii nr. 416 privind ajutorul social, eliminarea întârzierilor în aprobarea proiectelor cu finanţare europeană la oficiile judeţene pentru finanţarea investiţiilor rurale, din lipsă de personal, sau incompatibilitatea primarilor”, a precizat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, preşedintele ACoR, filiala Neamţ.

Primarii au mai propus modificarea Legii nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor în extravilan şi a domeniului public, astfel încât trecerea din domeniul public în cel privat să se poată face de către Consiliul Local, şi nu de Guvernul României. S-a solicitat urgentarea apariţiei normelor de concesionare a pajiştilor comunale. „În cadrul Adunării Generale, s-au clarificat unele dintre problemele cu care primarii se confruntă în comune. Faptul că suntem uniţi într-o asociaţie şi nu punem problemele individual ne face să ne simţim mai puternici şi să ne facem auziţi”, a mai spus preşedintele ACoR Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0