Prima paginăActualitateRural

Primarii dau vina pe campanie, pe internet și pe candidat

Dimensiune text

Cei mai mulți edili spun că şi-au făcut datoria faţă de partidul din care fac parte, în comunele pe care le gestionează înregistrându-se procente între 50 şi 80% pentru candidatul Victor Ponta. Vina, în opinia lor, pentru rezultatul final, se află în curtea Alianţei Electorale PSD – UNPR – PC şi chiar la candidatul pe care l-au susţinut.

Rezultatele turului II al alegerilor prezidenţiale de duminică, 16 noiembrie, i-au nemulţumit pe primarii din tabăra Alianţei Electorale PSD – UNPR – PC, majoritari în zona Roman. Cei mai mulţi dintre aceştia au spus că, în zona lor de responsabilitate, obiectivul a fost îndeplinit, dar, că la nivel naţional, au existat minusuri în strategia de campanie a candidatului Victor Ponta.

„Nu toţi primarii s-au implicat cu toată responsabilitatea”

Primarul comunei Boghicea, profesorul Eugen Mihai, aşează semnul minus în dreptul colegilor din teritoriu care nu s-au implicat „cu toată responsabilitatea” în campania dinaintea turului II. „În comună ne-am mobilizat şi am obţinut la alegeri un rezultat bun, de 64% pentru Victor Ponta. Eu m-am implicat cu toată responsabilitatea în campania electorală, am vorbit cu fiecare cetăţean din comună, dar nu toţi primarii au făcut acest lucru, iar rezultatul s-a văzut. La nivel naţional s-a obţinut un scor neaşteptat, nedorit. Prestaţiile lui Victor Ponta din campania electorală au fost convingătoare. Nu a făcut nicio greşeală”, a spus primarul Eugen Mihai.

Întrebat ce aşteaptă de la noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, primarul comunei Boghicea a spus: „Vreau o Românie a lucrului bine făcut, o ţară unită, în care preşedintele ţării şi premierul să colaboreze pentru progresul ei, o ţară în care să nu mai existe dezbinare între categorii sociale. Nimeni nu are de câştigat din bătălii absurde. Trebuie să renunţăm la această atitudine dăunătoare pentru o societate care se vrea normală”, a spus primarul comunei Boghicea.

„Aroganţa lui Victor Ponta, unul din motivele eşecului la alegeri”

Primarul PSD Doinel Grumezescu spune că procentul de 81% obţinut în comuna pe care o gestionează din 1990 a fost o picătură într-un ocean de nemulţumire. „Aroganţa lui Victor Ponta afişată în campania electorală a fost unul dintre motivele eşecului Alianţei PSD – UNPR – PC la aceste alegeri. La cele două confruntări televizate, Victor Ponta nu a vorbit cu calm, ca un candidat la preşedenţie, ci din poziţia de prim ministru, cu înverşunare, aspect sancţionat de alegători. O altă greşeală a lui Ponta este că nu trebuia să scoată la vedere lista corupţilor din tabăra adversă, când noi, cei din PSD, îl avem pe Hrebenciuc, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale a 12.000 de hectare de pădure. Adică, vorbim de frânghie în casa spânzuratului? Nu a fost o campanie electorală gândită în cele mai mici detalii, aşa cum trebuia să se întâmple. Eu m-am implicat, am înroşit toată comuna cu afişe, am pus bannere electorale pentru care s-au cheltuit milioane de lei, pentru ca rezultatul naţional să fie o catastrofă. Pentru Victor Ponta, această candidatură a fost o pălărie prea mare pentru capul lui. Ceea ce m-a surprins este că nicio casă de pariuri privind alegerile prezidenţiale nu l-a dat pe Victor Ponta necâştigător. Altfel, nu-l susţineam atât de puternic. Nu merita efortul fizic făcut”, a spus primarul comunei Bozieni.

„Tinerii au votat cu Iohannis”

Internetul este unul dintre motivele pentru care, la nivel naţional, candidatul Victor Ponta a obţinut un rezultat atât de slab. Este opinia primarului comunei Ion Creangă, inginer Petrică Prichici, care a debarcat în acest an, cu speranţă, de la PDL la PSD. Deşi în comună s-a obţinut un procent de 65% pentru Victor Ponta, „poporul” a vrut altceva. „Nu pot spune decât: «Aşa a vrut poporul», dar adevărul este că a fost votul tinerei generaţii. Tinerii s-au mobilizat mai mult decât sunt în stare politicienii să facă şi au votat cu Iohannis. Poate că nu au greşit”, a spus primarul comunei Ion Creangă. Primarul comunei Ion Creangă îşi doreşte ca noul preşedinte să aducă un echilibru între Parlament şi Preşedinţie şi să nu mai existe o luptă între cele două palate.

Cea mai mare comună din judeţul Neamţ, Săbăoani, a obţinut 52,7% pentru Victor Ponta. „Internetul a câştigat turul II al alegerilor prezidenţiale. Trebuie să mergem mai departe, dar nu pot avea speranţă în noul preşedinte”, a spus inginer Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

„Este un vot împotriva PSD”

O înfrângere grea a suferit candidatul Victor Ponta în comuna Tămăşeni, unde jumătate dintre localnici sunt plecaţi la muncă în străinătate. Doar 37% dintre alegători au votat cu Victor Ponta. „Jumătate din comună, adică 4.000 de oameni, muncesc în străinătate. Nemulţumirea din partea celor care au votat în afară a fost atât de mare încât i-a convins pe cei de-acasă să voteze împotriva curentului. De la noul preşedinte aştept să fie corect şi să vegheze la respectarea legii”, a spus Ironim Andrici, primarul comunei Tămăşeni.

În comuna Bahna, Victor Ponta a obţinut 66,1%. „Rezultatul la nivel naţional a fost devastator pentru PSD. S-a greşit destul de mult în această campanie electorală. Greşeala cea mai mare este legată de diaspora. Dacă cei aflaţi în afara graniţelor ţării ar fi avut posibilitatea de a vota, nu ar fi existat atâta mobilizare din partea lor şi a celor din ţară. S-a creat senzaţia că se doreşte să se pună mâna pe putere chiar şi din decizia de a da drumul studenţilor acasă. Televiziunile, reţelele de socializare şi trădătorii din tabăra noastră au contribuit la această înfrângere. Este un vot împotriva PSD, dar trăim într-o democraţie şi nu putem fi numai noi. Tot răul spre bine. În România poate avea loc acum o schimbare”, a spus Cristian Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • si mai sef khestor 7 ani

    Si cum ramane cu predictia domnului Tarita care a spus ca el stie de un an jumatete ca va castiga alegerile Ponta?