HomeActualitateRural

Primarii comunelor nu dau şanse carnetelor de comercializare

Carnetele de comercializare dau bătăi de cap autorităţilor locale, dar şi fermierilor.

Carnetele de comercializare pentru producătorii agricoli nu trebuiau introduse, deoarece documentaţia este stufoasă, iar micii fermieri se încurcă uşor în ele. Este concluzia la care au ajuns mai mulţi primari din comunele arondate Romanului. Aceştia consideră că legea nu a fost gândită bine, iar producătorii agricoli au de suferit. Pentru câteva kilograme de ceapă, trebuie să facă muncă de contabil. În acelaşi timp, şi micii producători agricoli arată cu degetul către autorităţile care au decis introducerea noilor documente şi consideră că acum este mai uşor să greşeşti, iar o amendă poate înseamna chiar falimentul, cu toate că nu vorbim despre o societate comerciala.

Edilii comunelor consideră că Ministerul Agriculturii va renunţa în scurt timp la carnetele de comercializare, aşa cum Ministerul Finanţelor a renunţat la impozitarea bacşişului. „Este foarte greu să le pregăteşti şi să le completezi, având în vedere că în perioada asta sunt şi cererile pentru finanţările de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Merge foarte greu, pentru că, în primul rând, documentaţia este stufoasă. Ei trebuie să vină la sfârşit de an să declarare ce au vândut, că sunt nişte bonuri acolo, pe care trebuie să le completeze în fiecare zi. Măsura asta este soră cu cea care spune că bacşişul trebuie impozitat. Nici aceste carnete de comercializare nu cred că vor rămâne mult în vigoare. Este mare bătaie de cap cu ele. Trebuiau făcute mult mai simple decât sunt acum”, a spus Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.

Fermierii, în marea lor majoritate producători de legume şi fructe în propriile grădini, sunt nemultumiţi din cauza numărului suplimentar de acte necesare, care trebuie întocmite după schimbarea legii amintite, şi anume noile atestate de producator şi carnetele de comercializare ale produselor agricole. Situaţia neplăcută în care se află mici producători este confirmată şi de Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi. „Măsura de introducere a carnetelor de comercializare este o mare prostie. Producătorul nu vinde la tarabă cât trebuie să stea să completeze actele în cele trei exemplare. Parlamentarii care au făcut legea asta ar trebui să se uite la cei care vând produse din Turcia, Grecia, Olanda. Alea trec netaxate. Acolo este marea evaziune fiscală. Noi am eliberat, cred, trei certificate, dar documentaţia este foarte stufoasă şi ocupă mult timp, pentru ambele părţi”, a spus Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi.

Cu toate acestea, până când nu se vor lua alte măsuri care să reglementeze din nou vânzarea produselor agricole, micii fermieri sunt nevoiţi să se adapteze noilor cerinţe.