HomeActualitateRural

Primarii comunelor îi cer socoteală ministrului Liviu Dragnea

Edilii comunelor vor să afle de la ministrul Dezvoltării Regionale motivele pentru care nu a susţinut, aşa cum a promis, propunerile Asociaţiei Comunelor din România din acordul de parteneriat încheiat între asociaţie şi minister. Repartizarea inechitabilă, în opinia primarilor, a fondurilor, făcută de Ministerul Finanţelor, va fi una dintre problemele ce vor aprinde spiritele la întâlnirea cu şefii ACoR de la mijlocul lunii februarie.

Primarii comunelor din întreaga ţară se vor întâlni la Bucureşti, în perioada 15 – 18 februarie, la lucrările Adunării Generale a Asociaţiilor Comunelor din România (ACoR), în cea de-a XVIII-a sesiune ordinară. În şedinţa Consiliului Director se vor dezbate probleme legate de modificarea şi completarea statutului ACoR din România, raportul de activitate al asociaţiei şi bilanţul contabil pe anul 2014, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi planul anual de achiziţii publice pentru anul 2015, precum şi stabilirea de măsuri pentru constituirea delegaţiilor ACoR la evenimente internaţionale.

Se vor dezbate, totodată, subiecte de interes pentru administraţiile publice locale, cum ar fi deblocarea posturilor din administraţia publică locală, legislaţia în vigoare şi problemele stringente cu care se confruntă fiecare comună în parte.

„Vrem să ne întâlnim cu domnul ministru Liviu Dragnea pentru a afla de ce nu a susţinut, aşa cum a promis, propunerile ACoR din acordul de parteneriat încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi aceasta, pe 16 septembrie 2013. Noi am propus o serie de corecturi asupra legislaţiei, care să vină în sprijinul dezvoltării comunităţilor rurale. Repartizarea fondurilor de la Ministerul Finanţelor pentru echilibrarea bugetelor locale s-a făcut după criterii care nu ne avantajează. Au fost ajutate comunele sărace. Anul acesta nu vom avea bani decât pentru funcţionarea activităţii. Avem proiecte mari în derulare, care au nevoie de cofinanţare. Nu ştim dacă ne vor ajunge banii pentru iluminatul public şi serviciile de transport al deşeurilor. Nu mai putem organiza ziua comunei. La întâlnire vom aduce în discuţie şi problema salarizării funcţionarilor publici. La această categorie de personal, salariile au rămas neschimbate din 2008. Ne confruntăm cu o lipsă acută de personal. Nu găsim secretar şi contabil cu studii superioare. Sunt multe probleme pe care vrem să le discutăm la această întâlnire şi pentru care vrem să găsim rezolvare”, a precizat primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, preşedintele ACoR, filiala Neamţ.

Una dintre propunerile ACoR este ca impozitul pe veniturile din activităţi agricole să constituie integral venit al bugetelor locale, cu scopul creşterii capacităţii administrative a comunelor şi dezvoltării infrastructurii din mediul rural. Impozitul pe teren şi impozitul pe veniturile din activităţile agricole ar trebui să se integreze, consideră ACoR, într-o singură sarcină fiscală, sub denumirea de impozit agricol, care să reprezinte integral venit al bugetelor locale.

Potrivit OU nr. 8/2013, „impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale”.

Comentarii

WORDPRESS: 0