Prima paginăActualitateRoman

Primăria vrea grădiniță în fostul Club al Copiilor

Dimensiune text

Un studiu de fezabilitate va arăta dacă merită reabilitată clădirea. Proprietarul, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, ar trebui să accepte ca din chirie să fie scăzute cheltuielile de întreținere a clădirii. Aici ar putea funcționa o grădiniță, destinația inițială a clădirii vechi de 171 de ani.

Administraţia locală de la Roman întinde o mână Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, în speranţa că se va ajunge la o înţelegere cu privire la fostul Club al Copiilor. Clădirea de pe strada Cuza Vodă se degradează continuu de şapte ani încoace, din cauză că proprietarii nu au resurse să investească în conservarea imobilului. Acesta nu mai are nicio utilitate din anul 2007, după ce armenii au mărit chiria de la 500 de lei lunar, la 15.000 de lei lunar. Atunci, Clubul Copiilor şi Elevilor şi-a mutat activitatea în cadrul Școlii „Roman Muşat”, din cartierul Favorit.

clubul copiilorÎn toţi aceşti ani, administraţia locală a iniţiat mai multe discuţii pentru ca acestă clădire, cu o arhitectură deosebită, să fie folosită şi, astfel, să nu ajungă în situaţia Casei Celibidache, dar partea armeană nu a negociat nici chiria şi nici nu a vrut să vândă clădirea la un preţ rezonabil. Acum, consilierii locali sunt solicitaţi să aprobe încheierea unui parteneriat cu Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. „Vrem să facem un studiu de fezabilitate minimal, pentru că unul complex este foarte costisitor. Mai exact, vrem să aflăm cam cât ar costa o reabilitare a acestui imobil. După ce vom avea o estimare de cost, vom discuta cu armenii şi sperăm să ajungem la o înţelegere. Ar fi păcat ca o clădire atât de frumoasă să se deterioreze”, a precizat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Acesta a adăugat că pentru administraţia locală ar fi convenabil ca imobilul să fie preluat în administrare pentru o perioadă de cel puţin zece ani, iar cheltuielile făcute cu întreţinerea clădirii să fie scăzute din chirie. Dacă ambele părţi vor cădea de acord cu privire la destinaţia acestei clădiri, Primăria Roman ar dori ca în clădirea de pe strada Cuza-Vodă să funţioneze o grădiniţă.

Clădirea în care a funcţionat Clubul Copiilor şi Elevilor a fost construită în 1843 de comunitatea de armeni din Roman, pe atunci foarte numeroasă în oraş. Clădirea, în suprafaţă de 498,5 de metri pătraţi şi teren în suprafaţă de 2.310 de metri pătraţi, a funcţionat ca şcoală pentru copiii armeni. Odată cu reducerea numărului de elevi, imobilul a fost închiriat de Prefectură. În clădire a funcţionat, apoi, Liceul Comercial. Ultimul chiriaş a părăsit imobilul în anul 2007.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • sam 8 ani

    tipic : biserica cistiga „moca” o propietate.nu face nici o investitie .apoi vrea plata chiriei.si nu plateste impozit.