Primăria Roman și DRDP Iași se contrazic pe stadiul lucrărilor la podul de la Horia. Ce intervenții vor fi făcute săptămâna viitoare

HomeSocial

Primăria Roman și DRDP Iași se contrazic pe stadiul lucrărilor la podul de la Horia. Ce intervenții vor fi făcute săptămâna viitoare

La începutul acestei luni, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat că pe parcursul întregii luni august vor fi efectuate lucrări de reparații la calea de rulare și de înlocuire a rosturilor de dilatație la podul de pe DN 2 – E 85 peste râul Moldova, de la intrare în municipiul Roman dinspre Horia.

Lucrările au început în data de 3 august, fiind blocat sensul de mers de intrare în Roman dinspre Horia, traficul desfășurându-se pe câte o singură bandă, pe celălalt sens. Lucrările au provocat haos în traficul și-așa aglomerat din zonă. Cozile la intrarea în municipiu se întind pe kilometri întregi, până spre Secuieni, timpul de tranzitare a zonei depășind de multe ori intervalul de o oră.

Romașcanii și-au îndreptat nemulțumirea către administrația locală a orașului, însă Primăria Roman a afirmat în mai multe rânduri că nu are atribuții în coordonarea lucrării, care aparține CNAIR – DRDP Iași. În cadrul conferinței de presă de vineri, 12 august, primarul Leonard Achiriloaei a făcut noi precizări pe această temă.

Așa cum am declarat anterior, primăria nu are o legătură directă cu lucrările de la podul de peste râul Moldova de la intrarea în municipiul Roman. Din păcate, această intervenție, într-o perioadă aglomerată și a concediilor, generează disconfort și înțelegem acest lucru și iritarea celor care tranzitează Romanul. Așa cum am spus, această lucrare este în coordonarea CNAIR – DRDP Iași, care are un contractant pentru această lucrare, care, din păcate, se mișcă într-un ritm lent, chiar dacă altfel nu se poate interveni, decât pe un singur fir. Ceea ce am putut noi face am făcut, am solicitat atât telefonic, cât și printr-o adresă către DRDP Iași, de a se interveni într-un ritm rapid, de a mări programul de lucru și această intervenție să dureze cât mai puțin”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Cât mai durează lucrările

Primarul Achiriloaei a mai afirmat vineri că ultimele informații primite de reprezentanții administrației locale arată că lucrările ar urma să continue până în ziua de luni (n.r. – 15 august) și că podul ar urma să fie integral redat circulației, urmând a se interveni într-o altă etapă și la celălalt sens la care nu s-a intervenit până acum.

Aceste informații au fost infirmate, însă, de DRDP Iași. Nicolae Popovici, șef al Biroului de comunicare și Relații Publice din cadrul DRDP Iași, a declarat vineri, pentru Ziarul de Roman:

Lucrările aflate în desfășurare pe DN2, la podul peste Moldova – intrarea în Roman dinspre Bacău – constau în repararea rosturilor de dilatație și montarea dispozitivelor de acoperire a acestora. Operațiunea include demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor și montarea dispozitivelor de protecție. Tehnic, durata acestor operațiuni este de cel puțin 5 zile pentru un rost, numărul total al acestora de pe tronsonul aflat în lucru fiind de zece.

Deoarece în procesul tehnologic sunt folosite betoane speciale, cu termene stricte de întărire și protecție, termenul enunțat nu poate fi devansat, dimpotrivă, dacă situația o impune, se poate prelungi. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv, în caz contrar fiind compromise lucrările efectuate anterior.

Acestea fiind spuse, vă informăm că în prezent se lucrează concomitent la mai multe rosturi de pe primul fir, existând condiții ca finalizarea acestora să se realizeze până cel târziu miercuri (n.r. – 17 august). De asemenea, constructorul menționează că termenul avansat poate fi afectat de condiții meteo nefavorabile, care pot împiedica maturarea betonului turnat și implicit întreaga lucrare.

Mai precizăm că, după încheierea lucrărilor de pe primul fir, joi (n.r. – 18 august) va începe frezarea stratului de uzură existent și așternerea unui nou strat pe celălalt sens, după care se va interveni la rosturi începând de luni (n.r. – 22 august), pe toată durata săptămânii ce va urma (n.r. – 22 – 28 august). Redarea celui de al doilea fir în trafic va fi posibilă imediat ce se vor termina rosturile de pe firul doi, cel mai probabil în weekend-ul aceleiași săptămânii (n.r. – 26 – 28 august).

De aceea, solicităm înțelegere din partea participanților la trafic, în condițiile în care atât constructorul, cât și toți cei implicați în acest șantier, fac eforturi pentru a se reveni la normal în cel mai scurt timp, dar fără a se devansa termenii tehnologici, fără de care lucrarea nu poate fi garantată”.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • un cetatean 2 luni ago

    Daca cei de la Politia Locala sau nationala ar dirija traficul in zona, timpul de tranzitare ar scadea deoarece apar blocaje si se sta .Poate aude si dl. primar de acesta propunere,cam asa se procedeaza.Simbata in Iasi pe Pacurari era interventie in carosabil si un echipaj de la Pol. Locala a stat in zona si a intervenit cind a fost cazul,dar la noi umbla dupa amenzi toata ziua in loc sa faca ceva util.Se aude si la Primarie poate???

    • Marian o lună ago

      Avem de facut bani cetatene ! Nu ne trasezi dumitale sarcini si nu ordoni ce sa facem pentru ca nu suntem in slujba dumitale ! Noi trebuie sa amendam ! Asa functioneaza economia ! Este si legal. E democratic si legal !