În luna noiembrie 2015, administraţia locală de la Roman spunea că va da în judecată Administraţia Finanţelor Publice Neamţ, din cauza modului în care s-au împărţit banii la nivelul localităţilor din judeţ.
„Un studiu făcut de specialişti, studiu comandat de Consiliul Judeţean pentru strategia de dezvoltare a judeţului, arată că producţia economică din judeţul Neamţ cea mai mare este a Romanului – 55%. În consecinţă, la un calcul simplist, înseamnă că noi producem 55% din TVA pe care o furnizează judeţul. Prin urmare, din cotele defalcate din TVA, se echilibrează bugetele locale şi se plătesc arieratele. Noi ar fi trebuit să primim, deci, 55% din 8,4 milioane de lei, aproximativ 4,4 milioane de lei. Evident, şi comunele trebuie ajutate, nu trebuia să ne dea nouă toţi banii, dar noi ducem în spate – prin servicii de educaţie, sănătate şi alte servicii publice – şi comunele din jur. Romanul a fost o bătaie de joc, cu 43.000 de lei, în timp ce comunele au primit sute de mii de lei”, afirma, atunci, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, referitor la suma primită de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ, din repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.
La câteva zile de la această afirmaţie, reprezentanţii Primăriei Roman, printr-un avocat, au trimis o adresă către Administraţia Finanţelor Publice Neamţ, document prin care cereau explicaţii cu privire la această împărţire a banilor.
La mai bine de o lună de la acel moment, reprezentanţii administraţiei locale romaşcane par să se fi împăcat cu ideea că au primit mai puţini bani decât alte primării. „Nu s-a primit niciun răspuns. S-a terminat anul, începe un nou an şi vom vedea ce se întâmplă acum, în 2016. Până la urmă, lucrurile au rămas suspendate”, a spus Ovidiu Bojescu, administratorul public al municipiului Roman.
Comentarii