Prima paginăActualitateRoman

Primăria Roman este licenţiată în producerea hidroenergiei

Dimensiune text

Primăria Roman ar putea deveni singura primărie din România care va fi licenţiată în producerea hidroenegiei, datorită Microhidrocentralei de pe râul Moldova.

Primăria Roman se ocupă de obţinerea licenţei din partea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru producerea hidroenergiei. Microhidrocentrala de pe râul Moldova furnizează, deja, o parte din energia necesară pentru iluminatul public din oraş, dar, pentru anul viitor, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu îşi propune ca energia produsă astfel să fie utilizată pentru iluminarea zonei de picnic şi agrement din Ştrandul Municipal, precum şi a cartierului de blocuri ANL din zonă. „Noi suntem în activitatea de pilotare şi deja am furnizat o parte din energia necesară, dar trebuie să mergem în zona de licenţiere. Pentru energia pe care o furnizăm, mai trebuie să plătim un cost, cel al transportului pe reţelele companiei E-on. Deci, ceea ce compensăm prin producţie proprie, plătim pentru transport. Cu o parte din energia pe care o producem cu ajutorul microhidrocentralei vrem ca, de anul următor, să alimentăm o parte din Ştrand – zona de picnic şi divertisment, precum şi cartierul ANL, pentru că avem reţelele şi transformatoarele noastre acolo. Acest lucru ne-ar ajuta foarte mult, pentru că am elimina costul transportului, ceea ce ar însemna o economie substanţială, mai mult de vreo trei- patru ori cât ar fi compensarea economiei produse”, a precizat primarul Leoreanu.

În ceea ce priveşte activitatea de licenţiere, dosarul este complet şi se aşteaptă semnarea recepţiei finale. „Documentul se află la proiectant, se află la Inspecţia de Stat în Construcţii, pentru că sunt mai multe instituţii care îl semnează. Noi sperăm ca în timp de o săptămână să îl avem şi apoi să îl depunem la ANRE pentru licenţiere. Ar fi un lucru foarte important, am fi singura primărie din România licenţiată pe producerea energiei hidro. Acest lucru ar fi un gând pentru mai departe, să ne folosim de experienţa pe care o avem, pentru ca, în viitor, să obţinem fonduri pentru construirea unei alte hidrocentrale, în zona puţurilor de la Pildești, pentru că astfel ar scădea şi preţul apei”, a declarat Laurenţiu Leoreanu, primarul Romanului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0