Prima paginăRoman

Primăria Roman, construită cu spatele

Dimensiune text

Palatul Administrativ și patru vile situate între Colegiul Național „Roman-Vodă” și Școala nr. 1 au fost construite după planul arhitectului Constantin Moșinschi. De origine poloneză, arhitectul a avut întinse moșii și fabrici în Roman și împrejurimi. Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu povestește cum căra tatăl său cărămizi cu spinarea. Liberalii din secolul trecut au pus temelia Romanului modern.

 

 

Palatul Administrativ din Roman a fost ridicat în mandatul primarului Gheorghe Moisini. Pentru intelectualitatea romașcană, avocatul Gheorghe Moisini (1894 – 1984) a reprezentat o figură dintre cele mai distinse. Membru marcant al Partidului Național Liberal (PNL) din județul și orașul Roman, în deceniul al patrulea al veacului nostru, perioadă în care președinte al PNL era Ion Manolescu-Strunga – cel care a donat terenul pe care s-a construit, ulterior, palatul administrativ -, Gheorghe Moisini a fost primar al orașului Roman între 1933 – 1937.

Romașcanii mai în vârstă sau cei pasionați de istoria orașului lor știu că cele patru vile identice, situate pe strada C.A. Rosetti, din Roman – una lângă alta, între Colegiul Național „Roman-Vodă” și Școala nr. 1 -, au fost construite de arhitectul Constantin Moșinschi, de origine poloneză, un om cu mulți bani și moșii întinse, care a ales să se stabilească la noi. Pe moșia pe care o avea la Trifești exista o fermă de ovine și o făbricuță care producea un produs apreciat, numit „unt desert”. La marginea pădurilor pe care le avea la Ghidion, comuna Stănița, își instalase un gater și, de aici, scândurile groase de stejar luau drumul Galațiului. Pe strada Mihai Viteazu, din Roman, Constantin Moșinschi deținea o fabrică de cărămidă a cărei produse erau apreciate în toată țara.

Cele patru vile, mândrie a Romanului de altădată, dar și a celui de azi – cu o arhitectură care se încadrează în stilul de construcții al epocii interbelice, cu forme simple și linii drepte -, au fost făcute, ca și blocurile ridicate după război, cu scopul de a fi închiriate.

După proiectul arhitectului Moșinschi a fost construită actuala clădire a Primăriei Roman, în care a funcționat sediul Prefecturii Județului Roman. „Cunoscută romașcanilor sub numele de Palatul Administrativ, clădirea a scăpat neatinsă în cei 50 de ani de după cel de-al doilea război mondial, când mare parte a orașului a suferit atâtea mutilări urbanistice„, a spus cercetător doctor Vasile Ursachi, fostul director al Muzeului de Istorie din Roman.

Despre construcția Palatului Administrativ ne povestește profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu. „Tata era zidar și a lucrat la construcția Palatului Administrativ. Nu existau macarale și toată munca celor care se ocupau de construcție se făcea cu spinarea. Mi-amintesc că mă duceam la Palat să-i duc de mâncare tatei. Când s-a construit etajul clădirii, îl vedeam, deseori, cu un suport din scândură în spate, în formă de «L», în care punea câte 10 – 12 cărămizi, cu care urca pe scări. La acea vreme, Palatul Administrativ mi se părea cea mai impunătoare construcție din oraș„, a spus profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

După planului arhitectului Constantin Moșinschi au fost construite mai multe clădiri în București, printre care sediul Uniunii Generale a Industriașilor din România (1938).

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Arhitectul Moşinschi-ar merita o statuie şi titlul de cetăţean de onoare al Romanului, având în vedere zestrea de o valoare deosebită lăsată oraşului…
    Chiar, mă mir că nu a fost propus…dar, trebuie reparată omisiunea-cât mai curând Primria are o arhitectură, modernă şi astăzi,maiestuoasă, cu care ne mândrim…puţine municipii se pot lăuda cu aşa clădire!
    Şi în fine,dar-nu în cele din urmă,faptul că la zidirea acesteia a lucrat tatăl Dlui Gh.A.M. Ciobanu,este un motiv în plus de reflecţie…Felicitări!-autorului articolului.