Primăria începe să facă profit de pe urma bătrânilor neputincioși

HomeSocial

Primăria începe să facă profit de pe urma bătrânilor neputincioși

O idee a conducerii Primăriei municipiului Roman care părea extraordinară și binevenită pentru sutele de bătrâni rămași singuri se dovedește a fi, de fapt, o mare „șmecherie”, o simplă afacere, deși niciodată instituțiile statului nu fac (nu au menirea să facă) profit pe seama cetățenilor. Mai ales că ele supraviețuiesc din banii contribuabililor și fac investiții din atragerea de fonduri europene

În campania electorală a viceprimarului Radu Samson, acesta a promis că, dacă va ajunge primar, va înființa un serviciu de îngrijiri la domiciliu. Nu a ieșit primar, dar a reușit să-i convingă pe primar și pe colegii din Consiliul Local că un astfel de serviciu este necesar. Și chiar este. Doar că nu este un serviciu social în adevăratul sens al cuvântului. Este un serviciu pe bani, „oferit” de o instituție a statului – practic, o afacere.

Salariile angajaților sunt bugetate, de ce se mai cer bani?

Hotărârea de Consiliu Local (CL) privind înființarea acestui serviciu a fost votată în luna mai a acestui an. Cheltuielile cu acest serviciu sunt prinse în bugetul local. Practic, cei maximum nouă angajați prevăzuți în hotărâre au garantat salariul până la finele anului.

Conform hotărârii de Consiliu Local, Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice funcţionează cu 9 posturi, din care: a) personal de conducere – coordonator personal de specialitate: 1 post; b) asistent social: 1 post; c) asistent medical – 2 posturi; d) îngrijitori la domiciliu – 4 posturi; e) psiholog – 1 post.

Banii pentru plata acestor salariați există în buget. Dar, conform aceleiași hotărâri de CL, se cer bani beneficiarilor acestui serviciu. Practic, dacă te încadrezi să poți fi beneficiar al acestui serviciu, tot trebuie să mai dai niște bani. Câți? Spune tot hotărârea de Consiliu Local. Redăm ca atare:

Costul integral al serviciilor de îngrijire la domiciliu este de 30 lei/oră conform standardelor de cost pentru finanţarea serviciului prevăzute în Anexa 4 a Hotărârii de Guvern nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.

Persoanele vârstnice pot beneficia de acordarea de servicii sociale cu suportarea unei contribuții, după cum urmează:

1. Cu plata unei contribuții de 10% din costul total al serviciilor de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice al căror venit net lunar/membru de familie se situează între 800 lei și 1.000 lei; astfel costul serviciilor este de 3 lei/oră.

2. Cu plata unei contribuții de 20% din costul total al serviciilor de îngrijire la domiciliu persoanelor al căror venit net lunar/membru de familie se situează între 1.001 lei și 1.200 lei; costul serviciilor este de 6 lei/oră;

3. Cu plata unei contribuții de 30% din costul total al serviciilor de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice al căror venit net lunar / membru de familie se situează între 1.201 lei și 1.400 lei; costul serviciilor este de 9 lei/oră;

4. Cu plata unei contribuții de 40% din costul total al serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice al căror venit net lunar / membru de familie se situează între 1.401 lei și 1.600 lei; costul serviciilor este de 12 lei/oră.

5. Cu plata unei contribuții de 50% din costul total al serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice al căror venit net lunar / membru de familie se situează între 1.601 lei și 1.800 lei; costul serviciilor este de 15 lei/oră.

6. Cu plata unei contribuții de 75% din costul total al serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice al căror venit net lunar / membru de familie se situează între 1.801 lei și 2.000 lei; costul serviciilor este de 22,5 lei/oră.

7. Cu plata unei contribuții de 100% din costul total al serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice al căror venit net lunar / membru de familie se situează peste 2.000 lei; costul serviciilor este de 30 lei/oră.

Taxă pe neputință

Dacă pe Legea ajutorului minim garantat, statul cere doar 4 ore de muncă, vreo zece zile pe lună, pentru cei care primesc bani gratuit de la stat, la Primăria Roman se cer bani de la bunici, pentru ca aceștia să aibă parte de o viață cât de cât decentă.

Despre cum va funcționa serviciul, puteți afla din informarea emisă de Primărie, disponibilă la acest link. Serviciul de îngrijire la domiciliu oferă următoarele: monitorizarea funcţiilor vitale, ajutor pentru activitățile de bază ale vieții zilnice (igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare), ajutor pentru activități instrumentale ale vieții zilnice (prepararea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activități de administrare şi gestionarea bunurilor, activităţi de petrecere a timpului liber), efectuarea tratamentelor conform indicaţiilor medicale, educaţie pentru sănătatea beneficiarului şi a familiei acestuia, supravegherea beneficiarului care participă la gimnastică recuperatorie la clinică sau la domiciliu.

Taxa pentru acest serviciu de îngrijire nu este prinsă în taxele aferente administrației publice locale. Ea este o taxă care va intra, practic, direct în bugetul Direcției de Asistență Socială. De ce se plătesc aceste taxe? Pentru că așa cere o lege națională. Sumele sunt reglabile la nivel local, dar tot trebuie date. Este o lege făcută tot de niște politicieni, probabil care nu au avut niciodată un bătrân în casă. De ce s-a făcut la Roman un astfel de serviciu? Dintr-o ambiție politică, pentru a bifa o realizare măreață pentru vârstnici și, în același timp, pentru care nu va exista interes.

Decât să dai la Primărie 30 de lei pe oră ca cineva să te spele și să îți facă menajul în locuință, să te supravegheze când primești acasă kinetoterapeutul și să stea de vorbă cu tine, majoritatea vor prefera să-și ia o „femeie” de ajutor în casă. Și, în tot acest timp, Primăria va plăti niște funcționari, în speranța că serviciul va avea succes la contribuabilul bătrân. Mai ales că acesta va trebui să înțeleagă că trebuie să semneze un contract, că este nevoie de o anchetă socială, că trebuie să achite bani cumva la Primărie și multe alte din birocrația existentă în administrație.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0