Prima paginăRural

Primăria Gherăești investește într-un mediu curat

Dimensiune text

Administrația publică locală de la Gherăești implementează un proiect privind depozitarea și gospodărirea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere.

 

Conform proiectului, în valoare de peste 1.633.000 lei, suprafața necesară amenajării platformelor este de 2.500 de metri pătrați. Capacitatea de stocare și compostare a gunoiului este de 2.000 tone pe an. Finanțarea obiectivului se face dintr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. „Proiectul face parte dintr-un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, care prevede colectarea separată a deșeurilor reciclabile, după închiderea depozitelor neconforme. În comuna Gherăești se vor amenaja două platforme unde localnicii vor depozita gunoiul. Apoi, acesta va fi transportat la Cordun, la singura stație de transfer din zona Roman. Acest proiect trebuia implementat încă de anul trecut, fiind amînat din lipsă de finanțare„, a declarat Carol Bereșoaie (foto), primarul comunei Gherăești.

 

Asfalt în două sate ale comunei

Asfaltarea a 2,5 kilometri de drum comunal, pe străzile Cobzaru (satul Gherăești) și Nucilor (satul Gherăeștii Noi), ar putea începe în această săptămînă. „Constructorii ne-au asigurat că vor veni în aceste zile pentru începerea lucrărilor de asfaltare. Prin realizarea acestor 2,5 kilometri de covor asfaltic, vom ajunge la 15 kilometri de drum modernizat în comună„, a precizat primarul comunei Gherăești. Societatea care va realiza lucrarea este Asiri Internațional SRL din Piatra Neamț.

 

Grădinița și sala de sport, două obiective în curs de realizare

Primăria comunei Gherăești

Primăria comunei Gherăești

Lucrările la noua grădiniță din comuna Gherăești au rămas, din 2008, la fundație. „Nu știu cînd o să se finalizeze lucrările la această unitate școlară, dar discuțiile purtate cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț nu ne-au dat speranță că se vor relua curînd„, precizează primarul Carol Bereșoaie. Acesta spune că, dacă fondurile guvernamentale se vor lăsa așteptate, va fi nevoit să facă investiția din fonduri proprii. „Este un obiectiv important pentru comunitate, deoarece preșcolarii trebuie să-și desfășoare activitatea, din lipsă de spațiu, în fosta «casă de nașteri», un imobil pentru care plătim chirie. Noua grădiniță ar fi rezolvat problema, întrucît proiectul prevede construirea unei clădiri pentru 120 de preșcolari„, a spus primarul comunei Gherăești.

Construirea unei săli de sport este un alt proiect cu finanțarea pe o listă în așteptare. „Proiectul pentru construcția sălii de sport a fost depus pentru finanțare guvernamentală la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, dar nu ne-am aflat printre cîștigători. Dacă vom găsi resurse financiare proprii, vom încerca o soluție pe plan local„, a spus primarul Bereșoaie.

Construcția sălii de sport este prevăzută a se realiza pe un teren aflat în vecinătatea unității de învățămînt din satul reședință al comunei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0