Prima paginăSocial

Primăria cere sprijinul romașcanilor pentru a organiza o „gardă locală de mediu”

Primăria cere sprijinul romașcanilor pentru a organiza o „gardă locală de mediu”

Dimensiune text

După modelul altor localități din țară sau din străinătate, municipalitatea vrea să îi implice pe romașcani în organizarea unui grup de inițiativă care să se implice în problemele de mediu ale orașului.

Mai precis, după numeroase cazuri semnalate în ultima vreme privind depozitarea necontrolată a unor deșeuri în zone neconforme ori protejarea anumitor zone verzi, primarul Leonard Achiriloaei spune că va lansa ideea unui grup cetățenesc organizat, care să funcționeze sub coordonarea Primăriei, care să monitorizeze și să semnaleze autorităților astfel de derapaje de la normele de mediu și a cărui funcționare va fi definitivată în perioada următoare.

„Am putea să generăm, sub coordonarea Biroului de mediu al Primăriei – împreună cu societatea civilă, Consiliul Local, toate persoanele implicate –, o inițiativă civică de constituire a unui grup de tipul unei «gărzi de mediu locale», un grup de mediu local, în care să ne stabilim un mod de organizare și să putem să identifica multe zone din municipiul Roman. Sunt state sau comunități din Europa care au un fel de «poliție locală», oameni din localitate care vin și fac acest lucru. Considerăm noi că nu putem construi garduri sau pune bariere doar pentru că cineva aruncă gunoiul necontrolat, ci trebuie să creștem spiritul civic, să respectăm normele de mediu, să generăm un curent de luptă împotriva acestor acțiuni necontrolate și care ne afectează și din punct de vedere estetic, dar și din punct de vedere al protecției mediului”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Kosticka 9 luni

  Da, sunt de acord. Dar mai intai sa verificam autorizatiile de constructii date de Primarie , pe spatii verzi. Mai intai sa stopam noile autorizari care toarna betoane pe spatiile verzi dupa care sa trecem la daramarea constructiilor care au ocupat spatiul verde al orasului, indiferent daca sunt sponsori de Partid sau nu.

 • Darius 9 luni

  D-le primar, puneti la treaba efectivul din cadrul politiei locale! In loc sa stea cate doi politisti locali la intrarea in primarie, in zona de taxe si impozite, o alta persoana in zona ANAF, sau sa se plimbe prin oras cu masinile, una dupa alta fara a avea misiuni clare, ori sa stea la panda ca sa-i taxeze pe romascani, dati-le ca atributii sa se ocupe de aceasta problema! Oricum de ordinea si linistea publica nu se ocupa! Evita locurile din oras cu astfel de probleme si cand sunt sesizati, „dau la pace” cu persoanele certate cu legea! Externalizati serviciul de parcari, si politistiii locali raman fara obiectul muncii!

 • CristiaRoman 9 luni

  Sunt ecologist din fire, iubitor de natura si ocrotitor, dar, nu putem fi deopotrivă si pândari, si profesori de educatie civică, pentru aceia de la care s-a ajuns aici. – Sunt din ce in ce mai multi, saracia si lipsa de comunicare din partea autorităților, insotita de reguli clare si pedepse pe măsură, au ajuns sa fie speculate ca fiind o slabiciune in sistem! Care sistem vrea acum sa-i dam ajutor in nume propriu dar nu face mai nimic, in virtutea motivului existentei sale.
  – Deci, domnilor, e simplu! Patrulări mai eficiente, sprijin reciproc autorități-contribuabili de buna credință si cum am mai repetat si cu alte ocazii, puneți camere de supraveghere video, in locurile care vi s-au semnalat, nu in cimitir unde stiu cum arata o captura video, numai cruci la rezoluție mică, neclară si un hard care se sterge des, încărcat de mukte camere, unele e fără nici un folos. In pandemia de anul trecut, la locul platit de mine, s-a soart felinarul furat o candela electronică, de cine? Cand cimitirul era închis de tot…
  – Calitatea exemplului si eficiența unor acțiuni, trebuie sa vina de sus… Succes!

 • Octav 9 luni

  Un fel de hai faceți voi treaba noisa incasam șpagă de la cei pe care ii prindeți, oare dacă ar verifica de ce un echipaj de la locala vine de 4 ori pe zi să-și aducă și sa ia colegii la serviciu pe cei care locuiesc în blocul „NATO” ar avea timp și de a patrula mai eficient.