Prima mașină electrică din Roman

HomeEconomie

Prima mașină electrică din Roman

 

 

Un romașcan a spart gheața în ceea ce privește achiziționarea primei mașini electrice din oraș. Conform datelor de la Direcția de Taxe și Impozite Locale, în Roman mai există 27 de proprietari de mașini electrice hibrid cu sursă de alimentare externă. Cei care sunt interesați de a achiziționa un autovehicul prietenos cu mediu trebuie să știe că pot beneficia și de vouchere acordate de Administrația Fondului pentru Mediu.

Mașina electrică 100% este un BMWi3, iar cele mai multe mașini hibrid sunt marca Toyota. La mașinile hibrid, motorul electric pune în mișcare mașina, puterea provenind de la baterie, iar după o anumită viteză, motorul pe combustibil este folosit la eficiență maximă. De asemenea, acesta poate alimenta generatorul în timpul mersului, astfel producând energie electrică ce se stochează în baterii pentru o utilizare ulterioară.

Mașinile pur electrice au o autonomie relativ redusă, ele fiind, la acest moment, potrivite în special pentru drumurile din interiorul localității. Un inconvenient poate fi acela că numărul stațiilor de încărcare este destul de limitat, iar o încărcare la priză poate dura și trei ore, în timp ce una la o stație specială durează în jur de 20-30 de minute. În Roman există o singură stație de încărcare, la Dacia – Renault service, pe E85, în timp ce în Bacău există trei stații, iar la Piatra Neamț două. O listă cu toate stațiile de încărcare a mașinilor electrice poate fi consultată pe site-ul https://www.plugshare.com, unde se oferă informații despre aceste facilități de pe tot globul.

Administrația Fondului pentru Mediu încurajează achiziționarea autovehiculelor electrice și hibride, oferind vouchere de 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric și vouchere de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. De asemenea, la nivelul administrațiilor publice locale, nu există impozit de achitat pentru mașinile pur electrice, iar la Roman se ia în considerare să se elimine taxa (aflată acum la jumătate din impozitul pe autovehicul) de anul viitor și pentru mașinile hibride.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0