Prima paginăInedit

Prima „Băcănie cu dichis” din Roman

Dimensiune text

O familie din Roman vrea să ofere localnicilor alternative pentru o alimentaţie sănătoasă.

Băcăniile de altădată ale Romanului mai pot fi văzute doar în cărţile poştale din colecţiile private. Comerţul negustorilor evrei din oraş, şi nu numai, proprietarii unor băcănii celebre, constituie o necunoscută pentru mulţi dintre romaşcani, însă vârstnicii mai pot retrăi farmecul băcăniilor de odinioară.

Din dorinţa de a aduce la Roman o parte din tradiţia, bunătăţile şi obiceiul de a mânca sănătos, familia Ciurea – Adrian, inginer agronom, şi Oana, designer – au deschis în vechiul oraş muşatin „Băcănia cu dichis”. Situată aproape de Hotelul Roman, lângă Orange Shop, băcănia familiei Ciurea te avertizează încă de la intrare: „Eşti ceea ce mănânci. Mâncarea pe care o mănânci poate fi medicament sau otravă”.

Îmbrăcat cu şorţ şi cu zâmbetul pe buze, proprietarul băcăniei, în vârstă de 28 de ani, oferă clienţilor produse tradiţionale româneşti şi internaţionale, fără E-uri şi conservanţi. În faţa tejghelei, dar şi pe rafturile din magazin se află o varietate de produse. Deasupra rafturilor, pe perete, un verset din Biblie îndeamnă clienţii la reflecţie: „Iată, vă dau toată iarba care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod de sămânţă. Acestea vor fi hrana voastră.”

Pâine şi făină integrală, zacuscă şi dulceţuri, seminţe şi fructe uscate, mirodenii şi dulciuri, toate se găsesc în „Băcănia cu dichis”. Recipientele din sticlă şi săculeţii de cânepă în care acestea sunt depozitate refac atmosfera de altădată din casa bunicilor. Ideea deschiderii acestei băcănii este argumentată chiar de proprietarul băcăniei: „Lipsa unor produse bio din rafturile magazinelor ne-a motivat să deschidem această băcănie. Ne ajută şi puţina noastră experienţă. Am făcut zacuscă şi dulceţuri pe care le-am vândut în târguri organizate în ţară”.

Clienţii primesc, odată cu marfa, şi consiliere în domeniu. „Este un prilej de a face schimburi de reţete cu clienţii, de a da şi primi informaţii necesare. De exemplu, puţini oameni ştiu că uleiul de floarea-soarelui nerafinat chimic, presat la rece, este mult mai sănătos decât cel din magazine. Noi îl oferim spre vânzare la 10 lei pe litru”, explică Adrian Ciurea.

Băcănia nu duce lipsă de clienţi care apreciază produsele. „Zacusca şi dulceaţa sunt aduse din comuna nemţeană Rediu, de la producătoarea Cristina Socea. Vindem pâine din cartofi, coaptă la foc de lemne, realizată special pentru noi de o fabrică din Roman. O vindem cu 5 lei pe kilogram. Vindem, totodată, şi făină integrală de secară, măcinată la moară de pietre”, spune Adrian Ciurea.

Clienţii găsesc în băcănie o altă variantă de alimentaţie. Printre produsele de raft se numără: seminţe de in (1 leu, 100 de grame), miez de dovleac (2,5 lei, 100 de grame), cireşe uscate (3,9 lei, 100 de grame), fructe de goji (5,5 lei, 100 de grame), linte roşie şi verde (între 0,9 – 1 leu, 100 de grame), năut glazurat (2,2 lei, 100 de grame), fructe de merişor (3,3 lei, 100 de grame), cacao (30 lei/kilogram), migdale în ciocolată (6 lei, 100 de grame), rahat turcesc cu fistic (21 lei/kilogram). La acestea se adaugă mirodenii din India, paste din orez, fructe uscate din Republica Moldova, măsline din Grecia, roşii uscate din Toscana – Italia, dar şi alte produse pe care proprietarul băcăniei le oferă numai în ambalaje ecologice – pungi de hârtie şi sacoşe din pânză. Acesta spune că, în funcţie de evoluţia vânzărilor, va diversifica şi produsele de la raft.

COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • Ics 7 ani

  Cu dichis sau fara, nu pot sa nu remarc lipsa de inspiratie a domnitei Postelnicu ale carei titluri contin ghilimele intotdeauna. O fi avut vreo pedeapsa „sa scrie de 1.000.000 ori…ghilimele ” ???

 • monica 7 ani

  Wow!! BRAVO!!!

 • mihalache 7 ani

  Cu tot respectul pentru aceasta familie,mult bafta in continuare.

 • Felicitari si mult succes! Salutari din Bacania Veche! Chiar daca a mea e tocmai in bucuresti, nu pot sa nu ma bucur cand aproape de casa mea est.e reinviata traditia negotului mic, cinstit si prietenos! Daca va pot ajuta in vreun fel – cei aproape 4 ani de bacanit m-au invatat multe – nu ezitati sa imi scrieti! Toate bune, Marius

 • O iniţiativă foarte curajoasă. Bravo lor şi mult succes!

 • oana 7 ani

  Apreciez in mod deosebit faptul ca veti comercializa produse atohtone, cum sunt conservele Cristina. Felicitari pentru initiativa si succes in dezvoltarea afacerii!

 • geo 7 ani

  Din categoria hipsterii si ale lor afaceri :))

 • tavi_sun 7 ani

  Ma intreb daca esti invidios sau hipster. Doar hipsterii sunt neconventionali. Mult succes noilor intreprinzatori si sa nu se indeparteze de visul lor.

 • marikosan 7 ani

  @geo, sunt hipsteri pentru ca s-au saturat de rosiile cu cu gust de carton? sau sunt hipsteri pentru ca in loc sa infulece E-uri si GMO-uri, infuleca produse naturale rescute autohton (lucru pe care bunica-ta l-ar aprecia sigur). Hipsterii astia doi vor fi fericiti si sanatosi cu afacerea lor, in timp ce tu geo la 50 de ani vei fi ca un pensionar cu probleme de sanatate ca la 100 de ani. Peace out!