Prima paginăPolitica

„Preşedintele Traian Băsescu dă o nouă dovadă de încălcare a Constituţiei”

Dimensiune text

Declaraţia aparţine senatorului PSD Ioan Chelaru, membru în comisia de revizuie a Constituţiei.

Redactor: Domnule senator Chelaru, sunteţi membru al comisiei de revizuire a Constituţiei, altfel spus părintele noii forme a legii fundamentale, care ar fi trebuit promulgată. Cum primiţi acuzaţia preşedintelui Băsescu? 

Senator Ioan Chelaru: Sâmbătă, 21 septembrie a.c, practic în ultima zi în care avea obligaţia constituţională de a promulga o lege, preşedintele Traian Băsescu a ales să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu pretinsa neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Aparent, acest ultim demers la Curtea Constituţională şi, implicit, motivele de neconstituţionalitate, exprimă preocuparea Preşedintelui României pentru necesitatea respectării voinţei suverane a poporului cu ocazia referendumului. Aceasta este însă o falsă problemă, întrucât Curtea Constituţională, încă de acum o lună, a statuat că stabilirea unui cvorum şi a unui număr minim de voturi valabil exprimate la referendum, inferior pragului pe care îl prevede în prezent Legea nr.3/2000, este una constituţională.

În realitate, însă, această sesizare de neconstituţionalitate pune în evidenţă, odată în plus, modul abuziv şi discreţionar al comportamentului instituţional al preşedintelui Traian Băsescu.

R.: Care este, atunci, problema de fond?

Sen.: În primul rând, sesizarea de neconstituţionalitate formulată cu privire la legea menţionată este complet nejustificată – şi, cel mai probabil, va fi respinsă de Curtea Constituţională -, întrucât nu cuprinde niciun capăt de cerere suplimentar sau vreun argument diferit faţă de cele formulate în vara acestui an de cei care au depus sesizarea pe baza căreia Curtea a adoptat Decizia nr. 334/2013.

Din acest punct de vedere, preşedintele Traian Băsescu dă o nouă dovadă de încălcare a Constituţiei, întrucât este de notorietate jurisprudenţa Curţii – care, unui fin şi aplicat cunoscător al acesteia, care nu se sfieşte să ofere lecţii la televizor pe această temă, ar trebui să îi fie cunoscută – conform căreia o acţiune ce conţine aceleaşi argumente primeşte aceleaşi soluţii din partea unei instanţe, fie ea şi de contencios constituţional. Din această perspectivă, Preşedintele nu se sfieşte să utilizeze instituţiile constituţionale în propriul interes, abuzând în exercitarea acestora, cu scopul de a întârzia intrarea în vigoare a unei legi care nu prezintă niciun viciu de constituţionalitate.

R.: Și care sunt consecinţele?

Sen.: Dacă primul motiv nu ne miră şi nu face decât să legitimeze, o dată în plus, acţiunea de demitere din vara anului trecut – când, pe fond, tocmai acest comportament abuziv îl reproşam -, cel de-al doilea motiv al deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la Legea de modificare a Legii nr. 3/2000 dezvăluie un aspect  mai interesant şi, prin natura lui, chiar mai grav decât primul.

Practic, prin această sesizare de neconstituţionalitate, Preşedintele cere socoteală Curţii Constituţionale cu privire la soluţia cuprinsă în Decizia nr. 334/2013, cerându-i, într-un cadru cvasi public, să o justifice. Credem că este interesant, pentru că USL, în mai multe rânduri, fără a critica, şi-a manifestat rezerva faţă de temeinicia unora dintre deciziile Curţii Constituţionale căreia, între altele fie spus, i-a luat trei ani să accepte că pragul şi numărul de voturi valabil exprimate în cadrul unui referendum nu trebuie reglementate astfel încât să anuleze voinţa celor care s-au prezentat la vot.

Credem, însă, că este grav, pentru că această solicitare de justificare, făcută deocamdată cu jumătate de ton, ar putea prefigura un atac fără precedent şi autentic, de această dată asupra Curţii Constituţionale, care se pare că numai atâta vreme cât a dat decizii favorabile Preşedintelui a reprezentat un „stâlp” al statului de drept.

R.: Este un nou război politic?

Sen.: Tocmai pentru că ştim care pot fi modalităţile de acţiune ale Preşedintelui Traian Băsescu, credem că acest demers al său la Curtea Constituţională, dincolo de latura sa vădit abuzivă, trebuie sancţionat şi politic mult mai ferm.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0