Prima paginăPolitica

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, trimis în judecată de DNA pentru două infracțiuni de trafic de influență

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, trimis în judecată de DNA pentru două infracțiuni de trafic de influență

Dimensiune text

 

 

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, a anunțat DNA joi, 22 februarie.

Astfel, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ionel Arsene, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a PSD, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.

Conform DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt. În cursul anului 2013, inculpatul Ionel Arsene, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală. Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

De asemenea, conform DNA, la data de 31 iulie 2015, inculpatul Ionel Arsene, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (ANAR) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.

În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către ANAR, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, menționează comunicatul DNA.

Ionel Arsene a fost arestat preventiv din 29 ianuarie. Ionel Arsene fusese reţinut pentru 24 de ore în 18 ianuarie, ulterior Tribunalul Neamț dispunând plasarea sa sub control judiciar, însă DNA a contestat măsura, iar Curtea de Apel Bacău a dispus pe 29 ianuarie arestarea sa preventivă. La 1 februarie, Prefectura Neamţ a emis ordinul de suspendare din funcţie a președintelui Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene, arestat preventiv pentru trafic de influență. Suspendarea operează de la data de 29 ianuarie 2018 și până la încetarea stării de arest preventiv. De asemenea, ordinul menționează că a fost suspendat de drept și mandatul de consilier județean al lui Ionel Arsene.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0