Prima paginăActualitate

Preotul Mocanu a fost condus pe ultimul drum de mii de oameni

Dimensiune text

Trei mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe preotul Isidor Mocanu, unul din cei mai iubiți parohi din comuna Gherăești. Slujba de înmormântare a fost celebrată de peste 200 de preoți, în frunte cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul Diecezei de București, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Primarul comunei Gherăești, Carol Bereșoaie, va propune acordarea, post mortem, a titlului de cetățean de onoare preotului Isidor Mocanu.

 

 

Marți dimineață, întreaga comunitate catolică din comuna Gherăești s-a strâns, cu mic cu mare, în fața altarului din curtea bisericii „Trupul și Sângele Domnului”, din Gherăești. Dacă, în urmă cu o săptămână, mulțimea se aduna pentru a sărbători hramul bisericii, acum sătenii s-au adunat pentru a participa la o ceremonie  tristă.

isidor 05062La ora 10.30 a avut loc slujba de înmormântare a celui care a fost preot paroh în comună timp de 24 de ani, preotul Isidor Mocanu (foto stânga). În semn de prețuire și respect, dar și ca o dovadă de cât de mult a fost iubit și prețuit, la liturghie au participat și zeci de credincioși din Hălăucești – locul unde s-a născut, dar și din Onești, Huși și Corni, locurile unde a mai fost paroh.

Figură importantă a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, preotul Isidor Mocanu a avut parte de o slujbă extrem de emoționantă, în timpul căreia preoții și credincioși au reușit cu greu să-și stăpânească lacrimile.
Au ținut să-i fie alături peste 200 de preoți din întreaga țară și din străinătate, în frunte cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași și colegul de seminar al preotului Mocanu, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul Diecezei de București, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

 

„La revedere în Paradis…”

 

isidor04Ceremoniile funerare au început cu un moment extrem de emoționat. Vizibil mișcat, episcopul Petru Gherghel a citit frânturi din testamentul pe care l-a lăsat preotul Isidor Mocanu. În urma unui accident de circulație, fostul paroh de Gherăești a fost internat la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar, pentru că avea și alte afecțiuni, starea sa s-a agravat. În tot acest timp, el a fost îngrijit de seminariști și alți apropiați, iar cu puțin timp înainte de a muri a dorit să-și scrie testamentul. În dimineața zilei de sâmbătă, 1 iunie, părintele Isidor Mocanu a trecut la cele veșnice.

„Îl însoțim, acum, pe ultimul drum, pe acest altar-biserică fără ziduri, pe care atât de mult l-a iubit, pe părintele Isidor. În testamentul său a scris: «Regret foarte mult că, din cauza regimului totalitar, nu am reușit să construiesc o biserică nouă, cu ziduri, deși toată viața mea, ca preot, am avut șantier». Dorința sa urmează să fie îndeplinită acum de parohul ce l-a urmat. Părintele Isidor a iubit atât de mult Gherăeștii încât în testamentul său a scris că dorește să fie înmormântat în cavoul preoților din cimitirul de aici. El a scris: «Am muncit în Gherăești o viață de om și vreau să rămân aici, între ei». Acest lucru îl facem astăzi. Îl conducem pe ultimul drum spre Cristos, pe care a ales să-l urmeze cu o fidelitate exemplară și ne rugăm să-l primească în lăcașurile veșnice. Ne rugăm să ajungă acolo unde și-a dorit, după cum scrie în testament: «Per Maria ad Iesum. La revedere în Paradis». Prin Maria, la Isus”, a spus PS Petru Gherghel.

isidor 05066Apoi, preotul Aurel Iștoc, paroh de Adjudeni, care a fost vicar sub conducerea preotului Isidor Mocanu și care acum i-a devenit executor testamentar, a prezentat câteva date despre viața și realizările fostul paroh din Gherăești. Predica a fost făcută de preotul Ieronim Budulai, un alt coleg de seminar al părintelui Isidor. „Stăteam și mă gândeam despre ce să vorbesc la înmormântarea unui preot. Citind testamentul său, am dat de o afirmație excepțională: «De-ar fi să mă mai nasc o dată, tot preot m-aș face». Aceste cuvinte au ieșit din inima lui preoțească”, a spus părintele Ieronim.

„Îi mulțumim lui Dumnezeul că ni l-a dat. Îi mulțumim familiei că ni l-a oferit. Mulțumim celor care au fost alături de el înainte și în timpul suferințelor. Ne-a iubit și ne iubește cu adevărat. De aceea ne-a ales să celebrăm ultima lui liturghie pe acest altar. În testamentul său a precizat că toată averea sa o donează bisericii noi din Gherăești”, a spus, vizibil emoționat, PS Petru Gherghel. La rândul lor, ÎPS Ioan Robu și episcopul Anton Coșa au transmis condoleanțe familiei și comunității din Gherăești și au rememorat câteva momente din viața celui ce a fost preotul Isidor Mocanu.

isidor 050613„Astăzi, comunitatea noastră se desparte și îl conduce pe ultimul drum pe acela care a fost, timp de 24 de ani, parohul bisericii romano-catolice din Gherăești. A fost un om cu suflet mare și cu inimă largă, iubit de popor. De-a lungul anilor, pentru noi, cei din Gherăești, el a însemnat o stare de spirit și inițiativă, un om de aleasă omenie. Acesta este părintele Isidor Mocanu. A fost și va rămâne un om, un preot, un personaj deosebit al comunității noastre, datorită muncii pastorale îndeplinită cu multă râvnă și dăruire, dar, mai ales, pentru implicarea necondiționată în reparația bisericii noastre, într-o perioadă extrem de dificilă. Pe lângă chemarea sa de duhovnic, a fost și un foarte bun gospodar, un bun constructor. El a lăsat în urmă biserica, altarul din curte, gradinița și fanfara care ne încântă la toate procesiunile. Anul acesta, la procesiunea de Joia Verde ne-ai lăsat singuri, părinte… A fost voința și rânduiala Domnului. Rădăcinile părintelui Mocanu se trag din Hălăucești, dar, pentru meritele sale deosebite și eforturile depuse pentru comunitatea noastră, voi propune Consiliului Local să i se acorde, post mortem, titlul de cetățean de onoare al comunei”, a spus primarul comunei Gherăești Carol Bereșoaie.

 

Cine a fost părintele Isidor Mocanu

 

S-a născut la 20 noiembrie 1940 la Hălăucești, într-o familie cu nouă copii, din părinții Anton și Verona. A absolvit Școala generală de șapte clase în anul 1955, la Hălăucești, Școala de Cantori la Alba-Iulia (1955-1956), Școala de Cantori la Iași (1956-1960) și Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, în anul 1965. A fost sfințit preot la 29 iunie 1965, la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aaron. În perioada 29 iunie 1965 – 9 martie 1968 nu a fost recunoscut ca preot de către regimul comunist. Prima Liturghie în satul natal a celebrat-o într-o sâmbătă dimineața, la ora 5.30 (16 iulie 1965), cu cei din familie. A activat ca vicar la Huși – Corni (1 martie 1968 – 1 martie 1969), administrator parohial la Huși – Biserica „Sfântul Anton” (1 martie 1969 – 1 august 1975), paroh la Siret (1 august 1975 – 1 noiembrie 1977), Onești (1 noiembrie 1977 – 1 aprilie 1981), Gherăești (1 aprilie 1981 – 1 august 2005). La 1 iunie 2005 a fost numit poenitentiarius magnus (responsabil cu spovezile) și șef al Biroului Personal la Iași. În această ultimă perioadă, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, era prezent la scaunul de spovadă, iar săptămânal mergea pentru spovezi la Seminarul din Iași și la Institutul „Don Orione”. La Huși, la Biserica „Sfântul Anton”, a făcut exteriorul la capelă și a dobândit, cu mari dificultăți subsolul de sub altarul principal (unde comuniștii au făcut o cantină) și grota din fața bisericii. Ca paroh de Siret a reînnoit exteriorul bisericii din Vicșani, turnul și fațada bisericii din Siret. La Onești a refăcut tavanul și pictura bisericii. În perioada cât a fost paroh la Gherăești, a coordonat lucrările la renovarea și extinderea bisericii din localitate (începând cu 1984), sfințită la 20 noiembrie 1994, și a construit casa parohială și Grădinița „Sfânta Familie” (1992-2002).

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0