Preoții, purtătorii de cuvînt ai pompierilor

Arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale se va executa numai după obținerea permisului de lucru cu focul. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț controlează salubrizarea localităților. În campania de salubrizare se contează pe implicarea preoților.

 

 

Comitetele locale pentru situații de urgență au responsabilitatea salubrizării și degajării cursurilor de apă de obstacolele care pot împiedica curgerea apelor și asigurării secțiunii de curgere a podurilor și podețelor și curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale. Executarea acțiunilor de salubrizare a localităților se va realiza cu personal identificat pe plan local. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a dispus și completarea stocului de materiale și mijloace pentru intervenția în situațiile de urgență generate de inundații și fenomene hidrometeorologice periculoase.

Salubrizarea localităților, cursurilor de apă și căilor de comunicații se va verifica de către comisii formate din reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava al județului Neamț și Comisariatului Județean Neamț al Gărzii Naționale de Mediu, în baza unui program ce va fi întocmit și comunicat pînă la data de 30 martie. Controalele se vor efectua la persoanele fizice și juridice care desfășoară activități în domeniul exploatării forestiere, în vederea verificării modului de gestionare a deșeurilor rezultate în urma proceselor tehnologice și amenajarea platformelor primare de prelucrare și depozitare a masei lemnoase„, a declarat prefectul Mihai Archip.

Arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale se va executa numai după obținerea permisului de lucru cu focul. De la această prevedere sînt exceptate arderile vegetației uscate și a resturilor vegetale din cadrul gospodăriilor cetățenești. Permisul de lucru cu foc nu se va emite pentru acele lucrări care urmează a fi executate pe terenuri care sînt traversate sau sînt amplasate la o distanță mai mică de zece metri față de linii electrice aeriene de medie și înaltă tensiune, conducte de transport gaze naturale sau produse petroliere.

Ca în fiecare primăvară, CJSU  are în derulare două activități importante: reducerea numărului de incendii generate de arderea de miriști și salubrizarea. Doresc să subliniez faptul că la nivelul județului Neamț ne confruntăm, în medie, cu șapte arderi necontrolate zilnic, ca urmare a arderilor de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, care scapă de sub control. Cer primarilor să convoace, în ședință extraordinară, pînă pe 30 martie, comitetele locale pentru situații de urgență, în vederea stabilirii măsurilor specifice de îndeplinire a prevederilor hotărîrilor discutate la nivelul CJSU Neamț„, a precizat prefectul Mihai Archip.

O măsură sugerată de prefectul județului este angrenarea reprezentanților bisericii, avînd în vedere influența pe care aceștia o au în rîndul populației, în activități specifice de informare preventivă a cetățenilor, cu prilejul slujbelor religioase, asupra interzicerii utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole și a curților.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!