Prima paginăReligie

Preot din Tămășeni, doctor în Teologie la Roma

Preot din Tămășeni, doctor în Teologie la Roma

Dimensiune text

 

 

Joi, 14 iunie, un preot din Tămășeni a obținut titlul de doctor în Teologie după susținerea tezei în cadrul Universităţii Pontificale Lateran din Roma. Într-un cadru academic solemn, preotul Toni-Mihăiţă Cântaciu şi-a prezentat şi apărat teza de doctorat cu tema „Pastorale per non morire. La Diocesi di Iaşi (Romania) negli anni del comunismo (1948-1977)” – „Pastorală pentru a nu muri. Dieceza de Iaşi în anii comunismului (1948-1977)”. Moderatorul lucrării a fost profesor Nicola Reali, iar corelatori: profesor Philippe Chenaux şi profesor Denis Biju-Duval, arată părintele Vasile Petrişor într-un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Preotul Toni-Mihăiţă Cântaciu, născut la Tămăşeni, județul Neamţ în anul 1977 şi sfinţit preot în anul 2002, după şapte ani de slujire în diferite parohii din Dieceza de Iaşi, a ajuns la Roma în toamna anului 2009. Aici a urmat studii de specializare la Institutul Pastoral „Redemptor Hominis” din cadrul Universităţii Pontificale Lateran, unde, în anul 2012, a obţinut licenţa în Teologie pastorală. Pentru părintele Toni au urmat apoi şase ani intenşi de studiu şi cercetare ştiinţifică în domeniul teologiei. Conştient că niciun plan pastoral eficient pentru viitor nu poate face abstracţie de ceea ce memorialiştii numesc „recursul la memorie”, părintele Toni a ales să aprofundeze solicitudinea pastorală şi zelul arătat de păstorii Diecezei de Iaşi în timpul regimului comunist pentru a salva credinţa credincioşilor împotriva ameninţărilor venite din partea unui sistem ateu ostil. Însuşi titlul lucrării de doctorat – „Pastorală pentru a nu muri” – vrea să exprime, aşa cum a explicat părintele, „acea acţiune de rezistenţă, exprimată şi realizată prin intermediul credinţei active a comunităţilor creştine-catolice, care nu au vrut să se compromită cu regimul şi care, de asemenea, au ştiut să-şi păstreze vitalitatea”.

În cadrul prezentării făcute joi, 14 iunie 2018, în faţa comisiei, a confraţilor preoţi, a rudelor şi prietenilor, părintele Toni a sintetizat rezultatele muncii sale de cercetare. Printre altele, a subliniat modul în care providenţa divină a ales persoane integre şi înţelepte, ca episcopul martir Anton Durcovici şi episcopul Petru Pleşca, care „nu doar au menţinut barca Diecezei de Iaşi pe linie de plutire, ci au reuşit, cu un curaj extraordinar, să sfideze periculoasa furtună a ideologiei comuniste, contribuind la creşterea Bisericii locale de Iaşi”.

„Moderatorul şi cei doi corelatori ai lucrării, felicitându-l pe candidat pentru munca depusă, au scos în evidenţă originalitatea tezei doctorale şi nevoia de a continua aprofundarea acestui argument atât de important pentru istoria Bisericii noastre. La sfârşit, preşedintele comisiei, prof. Renzo Gerardi, în urma consultării cu ceilalţi profesori, l-a declarat pe pr. Toni-Mihăiţă Cântaciu doctor în teologie, aprobând şi publicarea tezei. Pr. Toni a mulţumit familiei sale, care a însămânţat în inima sa frumuseţea credinţei, episcopilor Diecezei de Iaşi pentru că au avut încredere în el, comunităţii academice a Universităţii Pontificale Lateran, Colegiului Lateran unde a locuit în perioada petrecută la Roma, şi tuturor celor care l-au susţinut şi încurajat în munca de cercetare. Felicitări noului doctor în teologie!”, mai notează părintele Vasile Petrişor în comunicatul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

 

 

 

Foto: Episcopia Romano-Catolică de Iași

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0