Prima paginăSanatate

Premieră națională în chirurgia toracelui, la Roman

Dimensiune text

La Spitalul Roman au avut loc opt intervenții chirurgicale printr-un singur orificiu. Ultima intervenție a însemnat și o premieră în chirurgia toracică. Din 1.600 de operații efectuate anul trecut, 400 s-au realizat pe cale laparoscopică.

 

 

Bolnavii care sunt internați la secția Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman și care au nevoie de intervenție chirurgicală se pot vindeca mult mai ușor. În plus, după operație, ei rămân cu cicatrici aproape minuscule, spre deosebire de metodele clasice, care prespun urme mai mari.
În toamna anului trecut, șeful secției Chirurgie, medicul Dan Gabriel Arvătescu (foto), a implementat o nouă metodă de intervenție chirurgicală, și anume chirurgia mono-orificiară. Spre deosebire de chirurgia laparoscopică, unde intervenția se realizează prin două sau mai multe orificii, prin intermediul cărora medicii pătrund în corpul pacientului, această nouă intervenție se realizează tot laparoscopic, însă printr-un singur orificiu. Pentru pacienți, metoda prezintă multe avantaje, printre acestea numărându-se timpul rapid de vindecare, scurtarea timpului de intervenție și semne mai puțin vizibile. Pentru medici, însă, acest tip de intervenție reprezintă un test de rezistență, pentru că instrumentele sunt complet diferite fața de cele folosite în chirurgia clasică.

Săptămâna trecută, medicul Gabriel Arvătescu și medicul Mihaela Scarlat au realizat o nouă premieră: au folosit această metodă în chirurgia toracică. „Din ce știu eu, nu există date care să confirme că în România s-a mai făcut o astfel de intervenție. Până acum, am avut șapte astfel de intervenții în patologia abdominală, iar acum am trecut la patologia toracică. Practic, se face un singur orificiu, prin care se introduce un dispozitiv special. În acest orificiu sunt introduse, apoi, niște instrumente care ne permit să rezolvăm problema. Pentru medici, intervenția este foarte dificilă. Instrumentele pe care le avem sunt greu de mânuit, deoarece sunt curbe, nu drepte, ca în chirurgia clasică. Mai avem încă multe operații de efectuat pentru a putea spune că am implementat cu adevărat chirurgia mono-orificiară„, a precizat chirurgul Dan Gabriel Arvătescu.

Din cele 1.600 de intervenții chirurgicale efectuate anul trecut, 400 au fost realizate pe cale laparoscopică. „La nivelul întregii țări, intervențiile laparoscopice reprezintă 27% din numărul de intervenții chirurgicale. Vrem să consolidăm, la Roman, intervențiile mono-orificiare și avem în plan abordarea și altor patologii în același fel„, a mai precizat șeful secției Chirurgie.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0