Prima paginăActualitateNeamt

Prejudiciu de 2,3 milioane de lei făcut de mafia lemnului din Neamț

Dimensiune text

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, au efectuat joi, 17 septembrie, 32 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Bacău şi Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

„În cauză există că suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010-2015, membrii grupului infracţional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut. Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind considerabile”, se arată în comunicatul DIICOT.

Conform aceluiaşi document, persoanele cercetate transportau lemnul exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie, iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.
Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei. Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză, au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline, precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţă ilicită.

În acest caz, procurorii DIICOT Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpaţii Iulian Panţîr, Adrian Panţîr, Emil Moldovan, Peter Alexandru Asztaloş şi Ioan Marcu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Galaţi, Suceava şi Piteşti, precum şi cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0