HomeReligie

Pregătiri pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Postul va dura până pe 15 august, când se celebrează una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii.

Adormirea Maicii Domnului – sau „Paştile verii” – este cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe din ţară fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice. Cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria Mare, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Fecioara Maria „adoarme” pentru totdeauna, trupul şi sufletul său fiind luate la ceruri de însuşi Iisus Hristos.

Potrivit sfântului Simeon al Tesalonicului, acest post este necesar pentru a cinsti şi mai mult cele două mari praznice din această perioadă, adică Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din timpul anului. Acest post datează din primele veacuri creştine, când cultul Maicii Domnului a cunoscut o dezvoltare deosebită, iar sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început să capete o mai mare importanţă.

La început, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Unii posteau o singură zi (6 august), alţii mai multe zile. Abia în secolul al XII-lea s-a hotărât ca postul să înceapă şi să dureze până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Acest post este rânduit de Biserică spre aducerea aminte a virtuţilor alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Cele două săptămâni de post reprezintă o perioadă de rugăciune şi de meditaţie.

Comentarii

WORDPRESS: 0