HomeActualitateNeamt

Prefectura a pregătit soluții pentru situații de urgență

Şedinţa CJSU s-a terminat cu mai multe decizii ce vor deveni aplicabile în perioada în care iarna ne va pune la grea încercare.

Joi, la Prefectura Neamţ s-a desfăşurat şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ, la care au participat reprezentanţi ai localităţilor din judeţ, dar şi ai instituţiilor importante din Neamţ. Principala temă dezbătută a fost cea a deszăpezirii în iarna care urmează. Au fost aprobate planuri, programe de măsuri şi alte hotărâri, a căror respectare ar trebui să ducă la o gestionare perfectă a activităţii de deszăpezire.

„Pentru asigurarea intervenţiei la urgenţele medicale, începând cu data primei atenţionări meteorologice de ninsoare şi viscol, până la sfârşitul iernii, snowmobilul de la Serviciul Salvamont Neamţ va fi relocat la Detaşamentul de Pompieri Roman şi va fi încadrat cu reprezentanţi ai acestui serviciu în perioadele de atenţionări meteorologice de viscol şi ninsoare. Prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor care locuiesc în spaţii neîncălzite se va desfăşura conform procedurii CJSU. Primarii municipiilor şi oraşelor vor fi în măsură să operaţionalizeze spaţiile pentru cazarea, în perioadele cu ger, a persoanelor fără adăpost, începând cu data de 30 noiembrie. Primarii vor asigura spaţii pentru cazarea temporară a persoanelor care rămân blocate pe teritoriul administrativ al acestora, ca urmare a înzăpezirii comunicaţiilor rutiere şi vor efectua operaţiuni de toaletare a coronamentului arborilor situaţi pe traseele reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, în vederea asigurării zonei de protecţie”, sunt doar câteva dintre măsurile dispuse în şedinţa de joi.

În intervalul 2-6 decembrie, o comisie mixtă numită prin ordin al prefectului se va deplasa în bazele de deszăpezire ale Secţiei de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ şi DRUPO SA, pentru verificarea stocurilor de materiale chimice şi antiderapante, utilajelor, echipamentelor şi mijloacelor specifice pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi a înzăpezirii drumurilor, precum şi pentru deszăpezirea acestora.

În cazul în care prognozele meteo vor anunţa menifestări periculoase – viscol puternic, ninsoare abundentă – directorii unităţilor de învăţământ vor lua măsura suspendării cursurilor unităţilor de învăţământ, cu consultarea primarilor şi informarea Inspectoratului Școlar şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cu cel puţin 12 ore înainte de începerea cursurilor, interval în care vor fi anunţaţi despre aceasta elevii şi cadrele didactice. Totodată, începând cu data de 2 decembrie, Consiliul Judeţean Neamţ, Secţia Drumuri Naţionale Piatra Neamţ, Inspectoratul de Poliţie, E.ON Moldova Distribuţie SA şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă vor pregăti specialişti pentru constituirea comandamentului operaţional judeţean pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice perioadei de iarnă.

Comentarii

WORDPRESS: 0