Prima paginăActualitateRural

Prefectul scoate fabricanții de biogaz în afara localităților

Dimensiune text

Investitorii germani s-au aflat faţă în faţă cu 50 de localnici, nemulţumiţi că fabrica se construieşte prea aproape de casele lor.  Proiectul prevede ca investiția să se construiască la o distanţă de 10-15 metri de zona locuită, iar normelor europene prevăd distanţa  de 300 de metri, a pledat prefectul George Lazăr. Investiţia se poate realiza doar cu acceptul notarial al tuturor vecinilor din zonă, a precizat reprezentantul guvernului în teritoriu. Haritina Crăiţa, specialist în mediu angajat de Primăria Cordun, a „aruncat în aer” argumentele nemților. Investiţia se ridică la 61 de milioane de lei.

Vineri, 19 iulie, în sala mare a Primăriei Roman s-a desfăşurat dezbaterea publică privind modificarea planului urbanistic zonal pentru a da posibilitatea unor investitori germani de a construi o fabrică de biogaz în Roman, la graniţa comunei Cordun. Firma Norus Biogaz intenţionează să construiască, în intravilanul oraşului Roman, în vecinătatea intravilanului comunei Cordun, o fabrică de biogaz şi o centrală de energie electrică şi termică, investiţie în valoare de 61 de milioane de lei.

Dezbaterea publică, moderată de către Eduard Corduneanu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ, i-a adus faţă în faţă pe administratorul firmei, Bert Wigger, pe avocatul companiei, Bianca Krakkai, și pe cei 50 de localnici din zona în care ar urma să se construiască fabrica, susținuți de viceprimarul Adrian Ciobanu. Întâlnirea a fost tensionată, întrucât locuitorii din Cordun sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că fabrica se construieşte prea aproape de casele şi terenurile pe care se vor construi alte case, existând, susțin ei, riscul unei poluări. Reprezentanţii SC Norub Biogaz au încercat să-i convingă de faptul că nu există nici un risc, dar cei 50 de oameni nu au cedat şi au prezentat versiunea lor cu privire la investiţie. La dezbaterea publică a luat parte şi prefectul de Neamţ, George Lazăr, care a smuls ropote de aplauze când i-a susţinut pe localnici.biogaz01

Viceprimarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, a depus, în numele locuitorilor comunei Cordun, o contestaţie la raportul de mediu întocmit pentru această investiţie şi o contestaţie cu privire la raportul privind sănătatea publică. Pentru a contesta acest proiect, Primăria Cordun a angajat-o pe Haritina Crăiţa, specialist în mediu al firmei de evaluare SC Energo Mediu SRL Buzău, care a prezentat mai multe observaţii cu privire la raportul de mediu al celor de la Norus Biogaz.

Discuţii contradictorii

Avocatul companiei Norus Biogaz, Bianca Krakkai, a încercat să explice procesul tehnologic prin care se va produce biogazul şi faptul că el nu va afecta locuinţele din zonă. „Compania noastră are asemenea fabrici în Germania şi avem preocupări în domeniul agriculturii bio. Biogazul va fi produs din materii prime obţinute de pe terenurile proprii. În total, în Germania avem 18 unităţi în locaţii diferite, cu aproape 40 de megawaţi, deci avem o experienţă foarte mare. Suntem un concern recunoscut în Germania, care contribuie la dezvoltarea energiei regenerabile şi creşterea calităţii vieţii în regiunile unde este activ. Dintr-un anume punct de vedere, este vorba de un circuit închis care contribuie la regenerarea terenurilor şi la puritatea aerului, pentru că materiile prime vin din agricultură, iar nămolul care rezultă după terminarea procesului de fermentaţie poate fi folosit ca şi îngrăşământ”, a spus avocatul Bianca Krakkai.

Potrivit acesteia, proiectul nu este unul nou. Iniţial, fabrica trebuia construită pe un teren pus la dispoziţie de societatea Agrana, dar, din raţiuni financiare a fost mutat lângă societate, pe un teren cumpărat, în 2012, de către Norus Biogaz, de la o persoană fizică. „Având în vedere că acest poriect va fi realizat şi cu fonduri europene, noi considerăm că el îndeplineşte condiţiile impuse de legislaţia românească şi cea europeană. Pe acest teren de 43 de hectare va fi construită o centrală de trei megawaţi, ce va produce energie termică şi energie electrică. Există şase etape ale fluxului tehnologic. Toate silozurile sunt etanşe”, a mai spus avocatul companiei.

biogaz03Directorul APM Neamţ, Eduard Corduneanu, a precizat că s-a organizat această dezbatere publică pentru că la sediul instituţiei s-au înregistrat foarte multe reclamaţii referitor la acest subiect.

„Am înţeles că este o investiţie de aproximativ 61 de milioane de lei. E o investiţie care poate produce plus valoare pentru municipiul Roman, având în vedere că sunt create şi locuri de muncă. În acelaşi timp, această investiţie poate produce un disconfort total pentru locuitorii comunei Cordun. Din discuţiile pe care le-am avut, în zona respectivă sunt deja 30 sau 40 de imobile, plus un lot de peste 100 de parcele de teren pentru care s-au emis autorizaţii de construcţie pentru tineri. Din punct de vedere al mediului, fabrica pe care vreţi să o construiţi se află la o distanţă de 10-15 metri, ori, conform normelor europene, distanţa trebuie să fie de 300 de metri, iar investiţia se realizează cu acceptul notarial al tuturor vecinilor din zonă. Am înţeles că au fost făcute nişte studii cu o societate din Iaşi, la cererea investitorului, care a plătit pentru aceste avize consultative. Sunt utile aceste discuţii, pentru că le explicaţi locuitorilor posibilele riscuri care pot apărea. Este bine că investitorii germani vor să investească în România, dar, din ce ştiu eu, în străinătate, acolo de unde veniţi dumneavoastră, aceste fabrici se fac în zone extraurbane, şi nu în apropierea caselor locuite. De aceea, consider că planul dumneavoastră de investiţii este binevenit, dar trebuie regândit pentru o zonă extraurbană, care nu afectează populaţia. Dacă dumneavostră îmi veţi spune că totul este în regulă, că aţi obţinut toate avizele, eu voi face o verificare ulterioară, pentru a vedea dacă este adevărat. Nu sunt împotriva acestei investiţii, dar totul trebuie să se desfăşoare legal”, a apreciat prefectul George Lazăr.

Viceprimarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, a solicitat reprezentanţilor Norus Biogaz să precizeze criteriile după care s-a selectat acel amplasament şi dacă din imaginile cu fabricile din Germania pe care le-au prezentat la dezbatere pot justica dacă sunt în apropiere instituţii şi locuinţe. De asemenea, el a anunţat că raportul de sănătate publică a fost contestat la Institutul de Sănătate Publică Neamţ. biogaz05

O nouă dezbatere publică și o excursie în Germania pentru contestatari

Specialistul de mediu Haritina Crăiţa a prezentat câteva observaţii cu privire la raportul de mediu al celor de la Norus Biogaz. În opinia sa, o gravă eroare se referă la faptul că planul urbanistic zonal (PUZ) al Romanului, propus spre modificare, nu ţine cont de planul urbanistic general (PUG) al comunei Cordun, care prevede, în zona respectivă, zone de locuit. „Conform Regulamentului de Urbanism al PUG-ului oraşului Roman, zona supusă sub analiză a PUZ este zonă de locuit şi subzonă mixtă, conţinând locuinţe individuale şi activităţi productive şi colective şi activităţi productive şi de servicii compatibile cu locuirea. În cadrul aceluiaşi regulament se menţionează că se admit activităţi productive desfăşurate în micro-intreprinderi, cu maxim 10 angajaţi şi asociaţii familiale, funcţiuni comerciale şi servicii profesionale, cu condiţia ca suprafaţa acestora să nu depăşească 700 de metri pătraţi şi să nu genereze transporturi grele. Printre modificările propuse de PUZ este inclusă o zonă cu unităţi economice productive, inclusiv servicii aferente şi funcţiuni complementare – centrală electrică de termoficare cu funcţionare pe biogaz. Având în vedere că suprafaţa amplasamentului în care se instituie zona de unităţi economice productive este de 43.142 de metri pătraţi, deci mai mare de 700 de metri pătraţi, nu se încadrează în condiţionarea impusă de regulamentul aferent PUG-ului municipiului. În raportul de mediu, în ceea ce priveşte evoluţia probabilă a situaţiei economice şi sociale şi a stării de sănătate, se precizează doar că populaţia va continua să fie afectată de poluarea deja existentă de la instalaţia ce aparţine Agrana România, dar nu are nicio relevanţă, pentru că nu demonstrează că implementarea proiectului nu va diminua sau mări poluarea. În ceea ce priveşte studiul de impact asupra stării de sănătate, nu s-a realizat dispersia poluanţilor pentru a se determina distanţa minimă de protecţie. Pentru PUZ-ul propus, s-a realizat, de către Centrul Regional de Sănătae Publică Iaşi, un referat de evaluare a impactului asupra confortului şi sănătăţii, dar nu sunt stabilite distanţele minime de protecţie sanitară. Fără a se face o dispersie a poluanţilor, se confirmă doar că impactul asupra stării de confort şi a sănătăţii va fi nesemnificativ”, a arătat Haritina Crăiţa.

Aceste concluzii au stârnit o nemulţumire generală în rândul localnicilor veniţi la dezbatere, care au anunţat că se vor opune, în continuare, acestui proiect, deşi reprezentanţii Norus Biogaz vor organiza, pe cheltuiala lor, o excursie pentru cetăţenii din Cordun, la o fabrică de biogaz din Germania.

După ce au fost notate toate nemulţumirile, directorul APM Neamţ a anunţat că va organiza încă o dezbatere publică în viitorul apropiat.

COMENTARII

WORDPRESS: 15
 • Un moment extraordinar de negativ pentru dezvoltarea Romaniei, un moment jenant pentru oamenii care doresc sa investeasca in Romania.
  Acest Prefect, cum poate el ALUNGA in asa hal o asemenea investitie si un investitor? In loc sa discute pozitiv, sa ofere alte posibilitati, idei, pacat ca a ajuns cu siguranta in functia de prefect in urma unor studii la care nici nu s-a prezentat.
  Domnule Prefect, ati reusit sa faceti de ras Institutia Prefectului din Romania.
  Dimnezeu sa ne ierte pentru ca vom muri in aceasta tara subdezvoltata de ideile unor oameni fara niciun fel de pregatire.
  Traiasca spaga si coruptia cu care ati fost obisnuit!

  • gigi 8 ani

   Marea dezvoltare ……. se poate face si in afara oraselor bai Ioane!

   • Maria 8 ani

    Dar atat timp cat in germania sunt centralele langa casele oamenilor de ce noi nu am accepta. Or fi nemtii astia atat de nebuni sa isi faca rauncu mana lor.

 • Multumim grupului nostru de cetateni ,multumim autoritatilor ce ne au sustinut .,chiar si celor care nu ne au sustinut ,caci le am dat posibilitatea sa se exprime ,si sa invete ça uneori légile trebuiesc respectate iar. sanatatea populatiei este mai presus decit puterea si ispita banilor ….aufwidersen meine libe..de investitor ESte buna investitia dvs , dar omul potrivit la locul potrivit …ce i ce te au dirijat la Cordun ,poate sa te duca si la Procreacaca…..

  • David 8 ani

   Ce ne mai place sa luam in deradere orice actiune…..!!!!!de ce sa ne stranga de prin curti toate gunoaiele pentru centrala si sa ne creeze locuri de munca …….mai bine alungam investitorul si il trimitem la pocreaca……

 • Pai nu e greu sa se faca fabrica la 1 km de sat , terenuri sunt , trebuie vointa , felicitari romanilor cu inima mare care s-au opus unui real dezastru

  • Dascalu 8 ani

   Mai „omule prea mult informat” despre ce dezastru vorbesti????:)))) ai vazut prezentarea nemtilor cu privire la dezavantajele acestei central??? Unde mai pui ca in Germania astfel de centrale sunt langa casele oamenilor si nu e nici o problema!!!!chiar imi este rusine in momentul asta ca sunt roman si alungam si putinele investitii straine!!!!

 • ECOROMAN 8 ani

  D-le ion se vede ca nu tii cont de realitatile de pe teren care sunt vadit in contracdictie cu datele din dosarul de mediu.
  Prefectul nu a facut nici o referire la respingerea proiectului. Noi cei care consideram ca locatia aleasa nu este adecvata pentru o asemenea investitie avem si argumente legale , unele fiind chiar prezentate la dezbaterea publica daca o putem numi dezbatere lublica cu punerea pumnului in gura cetateanului de rand ca sa nu fie auzit si respectat.
  De fapt exista o inregistrare a dezbaterii care va fi postata curand si o sa vedeti cum a fost daca nu a-ti avut posibilitatea sa fiti prezent , sa beneficiati de acest drept de participare.
  Sa aveti parte numai de binele pe care-l doriti altora si de un mediu curat in locatia dvs. de domiciliu asa cum …..

 • Un moment extraordinaire….cu multumiri DLui prefect George Lazar ,dlu viceprimar Ciobanu , care cu aplauze meritate au fost intimpinati de localnicii si vecinii mei deosebiti ..care cu hotarire au spus……NU STATIEI. DE BIOGAZ…….ln gradina noastra…..sint sigur ca autoritatile le vor gasi un loc special ,pentru ce respecta valoarea umana si mediul ambiant…..exact ça in germania….sau in gradina lui …ION..

  • Marian 8 ani

   Pai daca ar fi sa se respecte valoarea umana si mediul ambiant….exact ca in germania ar fi fost deja construita centrala asta…..locuiesc in germania de 10 ani si trec in fiecare zi pe langa o astfel de centrala….nu simt nici un miros neplacut iar zgomotul produs e chiar mai mic decat al unei centrale de apartament….cel mai bine e sa vedeti o astfel de centrala cu ochii vostri si sa nu mai bateti campii ca nu stau lucrurile asa cum le comunica unele persoane!!!!

  • Anghel 8 ani

   Haide-ti sa nu le mai multumim atat autoritatilor….daca nu au platit nemtii „taxa” primariei ( asa cum sunt ei invatati) acum sunt impotriva lor?? Pana acum de ce nu au spus nimic ….Acum cand mai au aprobarea de la mediu???? S- au trezit si ei ca nu vor incasa nimic de pe urma acestei centrale ci vor avea doar locuitorii din zona energie termica si electrica pentru 10 ani????

 • Acest investitor care vrea sa ne polueze populatia ,pamintul,apa freatica,IOANE ,trebuie ALUNGAT…….,IOANE….pe tine nu dragostea de neamt te doboara , de investitor ,sau de locuitorii de la Cordun. ,ci frustratia politica ,tovarase camarade,ION….ce te roade ….Bravo tinerii generatii ,bravo DLui prefect Gerge Lazar ,si doamne ajuta

 • Mincateasi biogazul IOANE ..sotul seara se baseste..si spune ça e borhotul..dar cind o sa miroase à oua clocite ce o sa inventeze ….tu ai rasppunsul ..purandeii au nevoie de adevar …in noua démocratie ..IOANE IOANE ..Fata mica e balaie..si ai sa platesti tanganale…

  • Pavel 8 ani

   Din moment ce au fost eliberate avizele din partea autoritatilor romane inseamna ca nu este un pericol aceasta centrala de biogaz….singura problema din momentul acesta este a cetatenilor care au ca si motiv mirosul neplacut …..desi investitorii au dat asigurari ca nu va exista acest inconvenient… Despre ce vorbim aici?

 • Anghel 8 ani

  Eu nu inteleg un lucru….in momentul actual sunt nenumarate sursele de poluare si poate si centrala asta va polua mediul dar de ce autoritatile din zona faca atata campanie impotriva acestui proiect? Eu sunt din zona….la inceput nu eram atat de speriati dar acum cand vad ca pana si primarul ne sfatuieste sa fim pe pozitii si sa nu fim de acord cu acest proiect….nu stiu ce sa mai cred!!!!