Prima paginăSanatate

Precizări ale DSP Neamț în legătură cu virusul West Nile

Precizări ale DSP Neamț în legătură cu virusul West Nile

Dimensiune text

 

 

Având în vedere contextul epidemiologic existent în Europa (confirmarea până în 19 iulie 2018 a 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile în ţări ale Uniunii Europene: Grecia -12, Italia – 4, România – 2, Ungaria – 1  şi a 29 de cazuri în Serbia în judeţe din Banatul de vest, la graniţa cu România), confirmarea în România în intervalul 2 mai – 24 iulie 2018 a cinci cazuri de meningo-encefalită cu virus West Nile, precum şi situaţiile propice dezvoltării vectorilor (ploi urmate de perioade de încălzire şi inundaţii în unele zone), DSP Neamț atrage atenția asupra unor informaţii referitoare la infecţia cu acest virus.

Ce este virusul West Nile? Este un virus descoperit pentru prima oară în 1937, într-o regiune a Ugandei, West Nile, şi care de-a lungul timpului a provocat numeroase epidemii. Cazurile cu virusul West Nile apar vara târziu, dar, de regulă, sezonul definitoriu este între lunile aprilie-octombrie.

Cum se transmite virusul West Nile? Cel mai adesea, virusul West Nile se răspândeşte prin înţepătura ţânţarilor infectaţi, care la rândul lor îl contactează prin înţeparea păsărilor infectate. Orice persoană poate contracta virusul, dar cele mai expuse riscului îmbolnăvirii sunt persoanele trecute de 50 de ani. Perioada de incubaţie pentru virusul West Nile este între 5 şi 15 zile. Dacă am fost înţepaţi de ţânţari, nu trebuie neapărat să fim bănuiţi de infectare cu virusul West Nile.

Care sunt simptomele care indică contactarea virusului?

Perioada de incubaţie. Pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului (înţepătura ţânţarului). Organismul uman răspunde diferit în urma contactării virusului, în ceea ce priveşte simptomatologia; astfel, au fost identificate 3 forme:

  1. Forme severe – Meningita/Encefalita. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală: febră ridicată; durere de cap intensă; rigiditate la nivelul gâtului; fotofobie (pacientul e deranjat de lumină), tremor și convulsii; slăbiciune musculară; pierderea vederii; dezorientare; comă. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizată de o perioadă lungă de convalescenţă.
  2. Forme moderate – Sindrom febril. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul prezintă simptome de severitate moderată: febră; durere de cap; simptome gastrointestinale: senzaţie de greaţă şi vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree; dureri musculare şi articulare; rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie. Simptomele se manifestă pe o perioada de 7-10 zile, deşi limfadenopatia poate persista până la 2 luni.

În cazul formelor severe şi medii se impune prezentarea de urgenţă la medic!

  1. Forma asimptomatica – aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom.

Există tratament specific pentru această boală? Nu există un tratament specific în meningita primară West Nile. În cazurile grave se recomandă tratament intensiv în spital.

Cum ne protejăm de ţânţari? Prin folosirea plaselor la uşi şi ferestre, folosirea aparatelor contra ţânţarilor, purtarea de bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, de culori deschise, folosirea substanţelor repelente (creme şi spray-uri) care ţin ţânţarii la distanţă şi care trebuie aplicate pe piele, cu excepţia zonei din jurul ochilor, evitarea plimbărilor în locurile cu multă vegetaţie şi umiditate (parcuri, păduri, ape stătătoare), în special seara, desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientele cu apă stătută şi a gunoiului menajer.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0