Prima paginăNeamt

Potop și groază în satele din jurul Romanului

Dimensiune text

Ploaia torențială de miercuri seară a rupt drumuri și podețe și a umplut casele cu apă și mâl. Câteva anexe gospodărești au luat foc de la trăznete. Cantitățile de precipitații căzute au fost cuprinse între 40 și 80 de litri pe metrul pătrat. Refacerea, în regim de urgență, a drumurilor județene afectate este în atenția Consiliului Județean Neamț.

 

 

Miercuri, în doar 20 de minute, au căzut, după declarațiile autorităților locale, precipitații de 40 – 80 de litri pe metru pătrat, făcând prăpăd pe unde au trecut: case inundate, drumuri acoperite de apă, culturi puse la pământ și oameni speriați. Pâraie care abia își fac simțită prezența prin sat s-au umflat, formând viituri impresionante. Bilanțul ploilor torențiale din iunie este greu de estimat în detaliu. Localnicii îl fac după cantitatea de mâl intrată în case și curți, iar autoritățile locale – după kilometrii de drum care au devenit impracticabili. Cum meteorologii spun că în următoarele trei zile vor mai fi precipitații, oamenii își pun nădejdea numai în mila lui Dumnezeu.

 

Zeci de kilometri de drum stricat de ploi

 

viituri 1706La ședința de Consiliu Județean de miercuri, fiecare consilier județean a primit în mapă și o situație a necesarului de fonduri pentru refacerea, în regim de urgență, a drumurilor județene afectate de calamități. Conform documentului, urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă, au fost afectate 13 drumuri județene de pe teritorul a 13 comune din județ, printre care se numără și Văleni, Dulcești, Ion Creangă, Secuieni și Bîra.

Comisiile desemnate prin ordine ale Prefectului județului Neamț au constatat și evaluat pagubele, iar concluzia autorităților este că, doar pentru refacerea drumurilor județene afectate, Consiliul Județean Neamț are nevoie de 457.000 de lei. În Dulcești trebuie refăcute porțiuni din DJ 157A, la Cîrlig și Brițcani, în lungime totală de 1,7 kilometri, iar pentru aceste lucrări este nevoie de 46.700 de lei. La Ion Creangă a fost afectat DJ 207C, iar costurile calculate de specialiști se ridică la 95.000 de lei, plus studii și documentații tehnico-economice pentru consolidarea unei porțiuni din drum. Tot la Ion Creangă mai este nevoie de 1.000 de lei pentru refacerea parțială a unui podeț de pe DJ 207D.

Și DJ 157, care face legătura între satele Giulești și Trifești, a fost afectat pe o lungime de 4,5 kilometri, iar pentru refacerea acestuia este nevoie de 40.500 de lei. Pe DJ 157A, care trece și prin satul David, din comuna Văleni, sunt probleme. Pentru rezolvarea acestuia este nevoie de 37.200 de lei, bani cu care se va reface platforma pe o lungime de 2,1 kilometri, se vor remedia problemele apărute la podețe și se vor decolmata șanțurile aferente. Pe DJ 280, care trece prin comuna Bîra, rezolvarea problemelor înseamnă 16.000 de lei.

 

Trei copii din satul Giurgeni, salvați de autoritățile locale

 

Trei copii din satul Giurgeni, comuna Valea Ursului, au fost salvați, miercuri seară, de primarul Viorel Smeria. Ei locuiau împreună cu părinții într-o casă veche, de peste 100 de ani, primită moștenire. „Ploaia torențială a făcut ca nivelul apei să ajungă, în casa familiei Bîrzu, la un metru jumătate. După aprecierea mea, cred că au căzut 80 de litri pe metru pătrat. Când am ajuns la casa inundată, copiii erau urcați în fânărie. Ajutat de colegii de la Serviciul pentru Situații de Urgență din comună, am luat copiii și i-am dus la primărie, pentru a le oferi găzduire. Părinții au refuzat, spunând că vor să rămână, o perioadă, în satul Lunca, din comuna Oniceni, unde au rude. Familia Bîrzu locuiește în această casă pe riscul ei. Este o casă bătrânească, nu s-au făcut reparații la ea și riscă să se prăbușească. Le-am atras atenția de atâtea ori, mai ales că au copii minori, cel mare are abia zece ani”, spune Viorel Smerea, primarul comunei Valea Ursului.

Și drumurile comunale DC 78 și DC 84 au fost afectate după ploaia de miercuri. Cel mai afectat, conform declarației primarului Smeria, rămâne drumul care duce spre Mănăstirea Giurgeni.

 

Anexă gospodărească din Boghicea, lovită de trăsnet

 

viitura 07061Locuitorii din satul Slobozia, comuna Boghicea, au trăit clipe de groază după ce trăsnetul a lovit locuința familiei Fron. „A fost o rupere de nori, în jurul orelor 20 – 21. La scurtă vreme, a urmat o bubuitură puternică. Eram la primărie și m-am gândit că trăsnetul a lovit undeva în comună. Am fost sunat să vin în satul Slobozia, deoarece bucătăria de vară a familiei Fron era în flăcări”, explică Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Până la intervenția pompierilor romașcani, localnicii au sărit, cu mic, cu mare, pentru stingerea incendiului, mai ales că familia Fron nu era acasă și exista pericolul extinderii focului la vila din curte. „Bucătăria era mobilată și dotată cu aparatură electrocasnică. Focul a fost stins, dar incendiul a distrus construcția în totalitate”, a precizat primarul comunei Boghicea.

Incendiul a avut și efecte colaterale. Casa vecinilor familiei Fron a fost afectată, deoarece era placată, în exterior, cu lambriu din plastic. „Este vorba despre casa unei familii tinere, nevoiașe, pe care am decis să o sprijinim printr-un ajutor financiar de urgență din care să poată face reparațiile necesare”, a spus primarul comunei Boghicea.

 

Pârâurile Leorda și Brăteasca au produs viituri în comuna Ion Creangă

 

viitura 07063În comuna Ion Creangă, 25 de gospodării au fost afectate de ploaia torențială de miercuri. La acestea s-au adăugat avarierea unui pod în satul Stejaru, a două podețe din satul Izvor, precum și ruperea unei porțiuni de drum din satul Izvor, recent modernizat.

Părâurile Leorda și Brăteasca, ce străbat comuna, și-au făcut de cap. „Ploile au făcut ca pârâul Leorda, un firicel de apă care șerpuiește prin comună, să se umfle atât de tare încât a traversat șoseaua și a intrat în casele oamenilor. La fel s-a întâmplat și cu părâul Brăteasca, în satul Stejaru. Panicați că viitura le distruge agoniseala de-o viață, oamenii și-au salvat gospodăriile cu saci de nisip, pe care i-au așezat în fața porților. În satul Izvor, a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a scoate apa dintr-o casă”, spune Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Toată suflarea comunei Ion Creangă a ieșit, joi, să îndepărteze efectele ploilor. Autoritățile locale au lucrat la eliberarea șanțurilor umplute de aluviunile aduse de viituri, iar localnicii – la curățarea curților de mâl. „Curățarea șanțurilor este o acțiune destul de dificilă, având în vedere numărul redus de oameni de care dispune primăria. M-aș bucura dacă fiecare localnic ar înțelege că, în astfel de situații, trebuie să acționăm cu toții, fiecare în dreptul porții lui”, spune primarul Prichici.

Culturile agricole din comuna Ion Creangă, în special porumbul și floarea soarelui, au fost afectate în proporție de 10%.

 

Pompierii romașcani, la datorie

 

Detașamentul de Pompieri Roman a avut patru misiuni de evacuare a apei din gospodării (curți, anexe, beciuri), pe raza comunelor Bozieni, Ion Creangă, Valea Ursului și Icușești. La aceste misiuni au participat un ofițer și 13 subofițeri, cu două autospeciale de stins incendii cu apă și spumă, un autoturism de serviciu și trei motopompe, dar și reprezentanți ai serviciilor și comitetelor locale pentru situații de urgență.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0