În primele cinci luni ale anului, în judeţul Neamţ s-au născut 1.590 de copii, în timp ce 2.935 de persoane au decedat.
Chiar dacă numărul nou-născuţilor a crescut uşor în comparaţie cu anul trecut, numărul persoanelor decedate a crescut şi el, astfel că populaţia judeţului Neamţ este într-o continuă scădere. În primele cinci luni ale anului 2015, s-au născut 1.590 de copii în judeţul Neamţ, dintre care 555 în zona Roman. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, se năşteau 1.552 de copii şi doar 520 în zona Roman. În acelaşi timp, s-au înregistrat 2.935 de decese în judeţ, cu 400 mai multe în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Numărul nou-născuţilor ar fi mai mare, dacă nu ar mai exista mame care să avorteze. Potrivit medicului şef al secţiei Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, chiar dacă, din 2013, nu se mai efectuează avorturi la cerere în această unitate sanitară, din cauza unor boli, a unor anomalii structurale sau hormonale, a unor tratamente medicamentoase neadecvate sau a unor factori traumatici, unele femei suferă avorturi spontane.
Potrivit medicilor ginecologi, atunci când avortul apare din cauze naturale, se numeşte avort spontan, însă atunci când femeile aleg, în mod voluntar sau li se impune întreruperea sarcinii, se numeşte avort indus, respectiv avort terapeutic.
În urma analizelor de rutină pe care o femeie le face în timpul sarcinii, pot apărea anumite complicaţii care impun întreruperea sarcinii din cauze naturale. Întreruperea va fi efectuată dacă se constată că bebeluşul se va naşte cu malformaţii congenitale sau cu boli grave sau dacă viaţa viitoarei mămici este pusă în pericol din cauza unor afecţiuni fizice sau psihice grave.
La nivelul întregului judeţ, 535 de femei au făcut avort pe parcursul anului trecut (243 din Roman), dintre care 17 la cerere şi 518 spontane. Numărul cel mai mare de femei care au făcut un avort proveneau din mediul rural, respectiv 346, iar 189 proveneau din mediul urban.
Comentarii