„Poporului nostru i-au fost confiscate interesele şi aspirațiile”

Dimensiune text

Academia „Petru Tocănel”, din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a organizat miercuri, 28 octombrie, manifestarea culturală intitulată „Lagărele comuniste de muncă: închisori de o duritate extremă”, un eveniment din seria „Martiri şi mărturisitori ai neamului românesc (1948 – 1989)”. Evenimentul a fost găzduit de sala de conferinţe a Hotelului Roman şi a fost organizat în colaborare cu Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”, Societatea Culturală „Clepsidra”, Asociaţia Culturală „Petru Tocănel”, Liceul Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” şi Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, oameni de cultură, preoţi şi romaşcani interesaţi de tema propusă.

even 2„Extremele întotdeauna atrag extreme. Dictatura a fost cea care a lansat extreme, care au condus la orori pe care le evocăm, acum, cu tristeţe. Nu trebuie să mai trecem prin asemenea perioade. Am avut şansa să ajung, în această vară, în Germania, unde am vizitat, printre altele, un lagăr de exterminare. 15.000 de euro au fost cheltuiţi pentru reabilitarea acestui obiectiv. În primele secunde, mi-am pus întrebarea de ce a trebuit să fie finanţat un asemenea proiect, când cu aceşti bani se puteau face nişte lucruri constructive. O jumătate de zi mi-a luat să vizitez acest lagăr. Erau foarte mulţi vizitatori, de diferite cetăţenii. La finalul vizitei, am înţeles de ce a fost nevoie de reabilitarea acelui obiectiv, pentru ca cei care trec pe acolo să vadă, să se-nfioare, să poată evoca ceea ce au văzut – şi nu este greu de închipuit ce s-a întâmplat în acea perioadă de tristă amintire”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, prezent la eveniment.

După prezentarea unui film despre ororile din lagărele comuniste, preot Eugen Blăjuţ şi preot doctor Mihăiţă Popovici au conferenţiat în cadrul evenimentului.

„În istoria poporului nostru, anii cuprinşi între 1948 – 1964 au fost numiţi anii stalinismului dezlănţuit. S-a dat mână liberă poliţiei secrete, care s-a servit de instrumente crude – arestări, condamnări, deportări, exproprieri şi asasinate în masă. Comunismul a vrut să construiască omul cel nou şi societatea din care să dispară deosebirile de clasă, cu toţi oamenii egali şi liberi, dar un regim venit la putere prin violenţă îşi menţine puterea tot prin violenţă. Destine sfărâmate, elita poporului distrusă, clase sociale nimicite, toate acestea în numele unui vis macabru, în care omul nu mai este persoană, ci «şurub», într-o maşinărie imensă cât o ţară. Au luptat pentru controlul sufletului şi al minţii oamenilor, pentru ca religia să fie discreditată şi abolită. Vreme de patru decenii şi jumătate, poporului nostru i-au fost confiscate interesele şi aspiraţiile”, a spus părintele Eugen Blăjuţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0