[FOTO] Pompierii romașcani și din alte trei județe, intervenții în zonele inundate de la Piatra Neamț

HomeActualitate

[FOTO] Pompierii romașcani și din alte trei județe, intervenții în zonele inundate de la Piatra Neamț

 

 

Municipiul Piatra Neamț s-a aflat, în noaptea de miercuri spre joi, sub avertizare de tip Cod roșu de ploi torențiale, care au făcut numeroase pagube în municipiul reședință de județ, mai ales în zona cartierului-anexă Văleni.

Conform ISU Neamț, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, în decurs de aproximativ o oră și jumătate, a gestionat aseară aproximativ 150 de apeluri, pompierii nemțeni fiind solicitați să intervină în același timp pe mai multe străzi din municipiul Piatra Neamț, zona cea mai afectată fiind anexa Văleni. În sprijinul pompierilor din Piatra Neamț au fost solicitați să intervină și pompieri din Roman și Tîrgu Neamț, precum și de la ISU Vaslui, ISU Iași și ISU Suceava, alături de structuri din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

La Piatra Neamț, apele revărsate din două pâraie au dus la evacuarea a 15 persoane, din care trei copii, iar două cu handicap locomotor, din anexa Văleni, 24 de gospodării au fost inundate, patru poduri au fost afectate, cinci punți distruse, trei subsoluri și mai multe străzi au fost inundate, precum și terenuri agricole. O altă gospodărie a fost inundată de ploi și în comuna Grumăzești. Joi dimineață, 214 gospodării nu erau alimentate cu energie electrică, în localitățile Bicaz și Poiana, echipele Delgaz Grid intervenind pentru remedierea avariilor.

Joi dimineață, toate forțele disponibile acționau în continuare în Anexa Văleni, Anexa Bâtca Doamnei și în Piatra Neamț pe strada Orhei, pentru îndepărtarea apei din zonele inundate.

„Având în vedere faptul că ploile ar putea continua şi în zilele următoare, pentru a împiedica inundarea gospodăriilor şi pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, recomandăm populației să asigure curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere. Totodată, avertizăm cetățenii ca pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase să limiteze activitățile în aer liber, iar în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenții de apă (pietonal, cu căruțe sau alte mijloace de transport) și să se adăpostească în zone înalte și sigure. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vânt puternic respectaţi următoarele recomandări: parcaţi autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate; rămâneţi în locuinţă sau alte spaţii care vă asigură protecţia; nu vă adăpostiţi sub copaci deoarece aceştia pot fi doborâţi de vânt; nu vă atingeţi de firele de electricitate căzute la pământ. Dacă este nevoie de asistenţă medicală, sună cât mai repede posibil la 112. Pentru mai multe informații utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore”, au transmis reprezentanții ISU Neamț.

 

Foto: ISU Neamț, Prefectura Neamț