HomeActualitateNeamt

Pompierii aşteaptă implicarea primăriilor în organizarea SVSU

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ îndeamnă administraţiile publice locale să se implice în organizarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU) din cadrul primăriilor. Această activitate poate salva vieţi, aşa cum s-a întâmplat, în 2013, când pompierii voluntari au salvat patru vieţi omeneşti, datorită intervenţiei rapide.

La nivelul judeţului Neamţ, 17 localităţi deţin autospeciale pentru intervenţia în caz de urgenţă, pompierii voluntarii fiind primii care pot ajunge la locul unei intervenţii, pentru a acţiona înainte de sosirea pompierilor ISU din cadrul detşamanetelor.

„Modalităţile de implicare ale autorităţilor publice locale în dezvoltarea voluntariatului în situaţii de urgenţă sunt numeroase şi încep de la includerea în organigrama primăriilor a funcţiilor de şef serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă şi conducător autospeciale. Aceste funcţii trebuie în mod obligatoriu încadrate cu personal angajat calificat, potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea, asigurarea resurselor financiare pentru achiziţionarea de tehnică, utilaje şi accesorii pentru intervenţie, acordarea unor scutiri de taxe şi impozite pentru voluntarii ce încadrează serviciile voluntare, a unor indemnizaţii pentru timpul efectiv de lucru la intervenţii, asigurarea controalelor medicale anuale gratuite pentru membrii serviciilor voluntare, asigurarea voluntarilor pentru boli profesionale, accident ori deces produs în timpul sau din cauza îndeplinirii atribuţiilor ce le revin pe timpul intervenţiilor, constituie instrumente la dispoziţia autorităţilor locale pentru atragerea voluntarilor şi asigurarea unei bune funcţionări a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă”, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ.

Serviciile voluntare reprezintă un domeniu de activitate relativ nou, iar pompierii care coordonează activitatea SVSU au întâmpinat reticenţă din partea unor primari, mai ales că angajările în sistemul bugetar sunt limitate şi primăriile din judeţ funcţionează cu mai puţini oameni decât prevede organigrama. Cu toate acestea, experienţele din anii trecuţi au arătat că, în comunităţi mici şi mai puţin bogate, implicarea administraţiei locale a dus la achiziţionarea de costume speciale pentru intervenţie în caz de incendiu, furtune şi motopompe.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Nimic nou…păi, nu erau peste tot pompieri voluntari?-acum se vrea să fie din nou adunați oameni…să vedem cine mai e prezent-mulți sunt peste hotare,nu mai acceptă să facă gratis,ca pe vremuri.Greu să repari!