Pompieri din județul Neamț, într-o nouă misiune în Franța în vederea stingerii incendiilor de pădure

HomeActualitate

Pompieri din județul Neamț, într-o nouă misiune în Franța în vederea stingerii incendiilor de pădure

Vineri, 28 iunie, 40 de pompieri români, dintre care trei din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, au început o misiune în vederea stingerilor incendiilor de pădure din Franța.

În perioada 1 – 31 iulie, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc, informează ISU Neamț.

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice – 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz -, a început deplasarea vineri, 28 iunie, pe ruta Arad – Budapesta – Maribor – Ljublijana – Padova – Piacenza – Nice – Montpelier – Sainte-Marie-la-Mer.

Din acest modul fac parte cadre de la IGSU și inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă Neamț, Mureș, Cluj, Maramureș, Arad, Bistrita-Năsăud, Sălaj, Timiș, Călărași și Hunedoara. Din cadrul ISU Neamț, participă trei cadre militare, cu un autoturism de serviciu: colonel Bogdan Burdulea – prim adjunct al inspectorului șef; plt. adj. Paul Crăciun – conducător autospeciale în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț; plt. Alexandru Mihalache – conducător autospeciale în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț. Colonelul Bogdan Burdulea este comandantul modulului național specializat în stingerea incendiilor de pădure.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților franceze, prin Mecanismul European de Protecție Civilă. Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alți 40 de pompieri să înlocuiască personalul.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea ăi operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.

Sprijin pentru comunitățile franceze

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuți.

Pe baza programului pilot de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) în 2022 și disponibilității declarate de DG ECHO de a sprijini și în 2024 pre-poziționarea de module specializate de stins incendii de pădure în țările afectate în trecut de incendii în perioada de vară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, în data de 27 mai 2024, solicitarea autorităților franceze de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure în luna iulie a acestui an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS – Sistemul comun de comunicare și informare în caz de urgență.

Misiunea din Franța din anul 2023

În vara anului 2023, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, în sprijinul autorităților franceze și protecția comunităților afectate.

Astfel, în perioada 30 iulie – 2 septembrie 2023, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franța pentru susținerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0