Prima paginăActualitateNeamt

Poliţiştii se ceartă de la sporul pentru activitate de excepție

Dimensiune text

Sporul pentru activitate de excepţie se acordă anual ofițerilor și subofițerilor din poliție. Conducerea IPJ Neamț s-a consultat cu sindicatul reprezentativ și a acordat acest spor pentru doar 11 polițiști. Membrii SNAP Neamţ vor mai multe sporuri pentru agenți și cer transparență maximă.

Liderii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) Neamţ vor să ceară socoteală conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ pentru că nu au fost informaţi cu privire la numărul şi numele poliţiştilor care au primit sporul pentru lucrări de excepţie. Acest spor se acordă anual subofiţerilor şi ofiţerilor din poliţie care au avut rezultate deosebite în activitate, pentru o perioadă de şase luni, valoarea acestuia fiind de 50%, 40% sau 30% din salariul de bază aferent funcţiei. Nemulţumirea liderilor SNAP este mai veche. „Cinci ani de zile, sporul pentru lucrări de excepţie a fost luat de aceleaşi persoane, din cauza unui sistem impotent şi incapabil de a adopta o lege a salarizării. Această nedreptate a fost îndreptată de intervenţia şi presiunea constantă a reprezentanţilor Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie şi, astfel, începând cu luna iulie 2014, s-a dispus sistarea acordării acestor sporuri şi redistribuirea lor. Dar am constatat cu stupoare că preaînstelaţii Poliţiei Române, printr-o matematică înţeleasă numai de ei, au decis acordarea acestor sporuri «proporţional», astfel că ofiţerilor li s-au alocat mai multe salarii pentru lucrări de excepţie decât agenţilor”, se arată într-un comunicat al SNAP.

Preşedintele SNAP Neamţ spune că ar fi trebuit informat de IPJ Neamţ cu privire la cei care au primit acest spor, lucru care s-a realizat în alte judeţe. „Sunt ofiţeri care îşi fac foarte bine treaba şi merită să fie recompensaţi. Dar sunt şi agenţi de poliţie care merită acest spor. De aceea vrem să ştim cine şi cât a primit. Și dorim o explicaţie cu privire la procente: ofiţerii au primit spor de 50%, iar subofiţerii, de 30%”, a afirmat Ioan Cănărău, vicepreşedintele SNAP şi preşedintele SNAP Neamţ.

Șeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ a precizat că legea îi impune să se consulte cu sindicatul reprezentantiv, adică cu cel care are cei mai mulţi membri. „Înainte de acordarea acestor sporuri, i-am invitat la discuţii pe membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, pentru că este sindicatul reprezentativ. La noi în Neamţ, 11 poliţişti vor primi acest spor pentru următoarele şase luni. Numărul mic de poliţişti recompensaţi a fost stabilit de la Bucureşti, de aceea, după ce vor trece cele şase luni, vom nominaliza alţi poliţişti”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, inspectorul-şef al IPJ Neamţ.

La nivel naţional, sindicaliştii din poliţie vor ca la următoarea redistribuire să se respecte dreptul de reprezentare în sensul acordării a 70% din numărul total al salariilor de excepţie agenţilor de poliţie, 20% ofiţerilor şi 10% personalului contractual.

COMENTARII

WORDPRESS: 0