Prima paginăActualitate

Poliţiştii romaşcani, cu ochii pe pietoni şi pe centura de siguranţă

Poliţiştii romaşcani, cu ochii pe pietoni şi pe centura de siguranţă

Dimensiune text

 

centura de sigurantaReprezentanţii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Roman au anunţat că, în această  perioadă, vor intensifica acţiunile care-i privesc pe pietoni, ce pot deveni victime din cauza propriei lor neatenţii. De asemenea, pentru că unii şoferi sau ocupanţi ai autovehiculelor nu ştiu că purtarea centurii este obligatorie, o campanie de informare se va face, dar cei care se abat de la lege riscă şi amenzi.

Poliţiştii romaşcani spun că o atenţie deosebită se va acorda şi modului în care sunt transportaţi copiii în autoturisme. „Acţionăm pe combaterea indisciplinei pietonilor, pentru că, la nivel naţional, dar şi în judeţ şi Roman, pietonii sunt implicaţi în cele mai multe accidente rutiere. De asemenea, reamintim faptul că purtarea centurii de siguranţă este obligatorie de către toţi ocupanţii autovehiculelor dotate cu centură de siguranţă. Am oprit în trafic şoferi şi pasageri pe care îi întrebam de ce nu poartă centură, iar mulţi nu ştiu nici acum că este obligatoriu. De asemenea, urmărim dacă se foloseşte telefonul mobil fără dispozitiv hands-free sau dacă cei mici sunt purtaţi în scaune speciale pentru copii”, a declarat subcomisar Iulian Cloşcă, şeful Biroului Rutier Roman.

Poliţiştii atrag atenţia că nepurtarea centurii de siguranţă aduce o amendă de 250 de lei, la jumătate dacă este plătită pe loc sau în 48 de ore, iar în cazul şoferilor, pe lângă amendă, se aplică şi 2 puncte de penalizare.

În cazul pietonilor, poliţiştii atrag atenţia că asigurarea la traversare şi folosirea trecerilor de pietoni pot salva vieţi. „Să nu uităm că toţi suntem pietoni şi numai unii avem şi calitatea de conducător auto. În aceste condiţii, sfatul nostru este să folosim trotuarul şi să traversăm strada pe trecerea de pietoni, iar în lipsa trecerilor se poate traversa pe la colţul intersecţiilor. Personal, nu sunt de acord cu traversarea pe la colţul intersecţiei când avem trecere de pietoni amplasată la 30-50 metri. În Roman, a doua cauză a producerii accidentelor o reprezintă prioritatea de trecere la pietoni. În anumite cazuri, pietonii traversează fără să se asigure, iar riscul unui accident este mai mare”, a mai precizat subcomisarul Iulian Cloşcă.

Pietonii care vor fi prinşi că traversează strada prin loc nepermis riscă amendă de 250 de lei, la jumătate din sumă dacă este plătită pe loc sau în maximum 48 de ore.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Bine ar fi să vadă și:
  -abuzurile de claxoane, sirene, ziua și noaptea peste limita fiziologică
  -dirijarea pe ocolitoare a salvărilor ce tranzitează Romanul
  -interzicerea curselor de motociclete pe centru, cu peste 100km/oră…

  • Mihai esti un pic depasit de situatie:
   – claxoanele sunt deja interzise in interiorul oraselor
   – sa dirijezi ambulantele pe rute ocolitoare… ambulantele prin deifintie trebuie sa ajunga incel mai scurt timp / pe cel mai rapid traseu acolo unde este nevoie de ea… nu ti doresc sa fii pacientul din ambulanta cand este deviata pe OCOLITOARE

   – la 3 e acelasi ca la 1 … limita e de 50 sau 60km/h…

 • Bine ar fi domnule Horga,sa fie precum ziceti,,,,dar politia nu o sa vada niciodata aceste abuzuri ,mentionate de d’voastra si deranjante ptr.locuitorii acestui oras.