Polițiștii au confiscat în acest an mii de metri cubi de lemne

HomeActualitate

Polițiștii au confiscat în acest an mii de metri cubi de lemne

 

 

În primele 11 luni ale anului, poliţiştii de ordine publică, împreună cu specialiştii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IPJ Neamţ au confiscat peste 5.200 de metri cubi de materiale lemnoase, din care 3.400 de metri cubi de lemn de lucru, 340 de metri cubi de cherestea și 1.460 de metri cubi de lemn de foc. Valoarea totală a volumului de materiale lemnoase confiscate este de  peste 1.670.000 de lei. În cadrul activităţilor, au mai fost confiscate șapte autovehicule şi zece atelaje hipo care au fost folosite la comiterea de infracțiuni și contravenții la regimul silvic.

Având în vedere că în această perioadă se achiziționează frecvent lemne de foc, polițiștii din cadrul IPJ Neamț reamintesc faptul că acestea trebuie însoțite obligatoriu de documente proveniență, respectiv de avize de însoțire primare sau secundare, atât pe timpul transportului, cât și pe toată perioada deținerii materialului lemnos.

Deținerea de materiale lemnoase fără proveniență poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei și confiscarea materialelor lemnoase, conform prevederilor articolului 19, alineatul 2, litera a), din Legea 171/2010 R.

De asemenea, deoarece în această perioadă se vor achiziționa pomi de Crăciun, pentru a nu fi pasibili de sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare, polițiștii precizează că achiziționarea pomilor de Crăciun se face numai de la agenți economici ce sunt atestați pentru efectuarea de tranzacții cu materiale lemnoase, pe baza bonurilor fiscale eliberate. În cazul achiziționării, deținerii, transportului , de către o singură persoană a mai mult de zece pomi de Crăciun, aceștia vor trebui însoțiţi obligatoriu de documente cu regim special, respectiv aviz de însoțire primar sau aviz de însoțire secundar.

„În cazul achiziționării pomilor de Crăciun ce provin din fondul forestier național, aceștia trebuie în mod obligatoriu să prezinte pe secțiunea de tăiere amprenta specifică ciocanului silvic de marcat. Inexistența acestei mărci pe pomii de Crăciun achiziționați poate conduce la sancționarea deținătorului cu amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei și confiscarea respectivilor pomi de Crăciun, conform prevederilor articolului 21, litera i), in Legea 171/2010 R. Poliţiştii de ordine publică vor efectua în continuare verificări privind modul de expediere, transport, deținere și comercializare a materialelor lemnoase pe raza județului Neamț”, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0