Prima paginăNeamt

Poliţişti cu orbul găinilor

Dimensiune text

Agenţii de poliţie se plâng că trebuie să justifice câte amenzi au dat sau câte persoane suspecte au legitimat. Pe de altă parte, în multe zone în care patrulează poliţişti se produc infracţiuni stradale. Din 308 infracţiuni stradale sesizate de romașcani în 2012, doar 22 de autori au fost prinşi în flagrant, în timp ce alte 286 de dosare figurează cu autor necunoscut.

 

 

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), agentul de poliţie Ioan Cănărău (foto), susţine că şefii Inspectoratului General ai Poliţiei Române (IGPR) au impus un plan de amenzi pentru fiecare poliţist, targetul fiind analizat de superiorii din Poliţie la fiecare evaluare anuală de care au parte oamenii legii. „Poliţiştii vor fi evaluaţi în funcţie de numărul de amenzi aplicate şi persoane suspecte legitimate. Abia s-a uscat cerneala de pe ştampila instituţiei iniţiatoare şi sefii îşi fac calcule cam cât să fie media amenzilor la final de an. În excesul lor de zel, le-au înmânat poliţiştilor fluturaşi cu noii indicatori, deşi fişele posturilor nu au fost semnate pentru anul 2013„, se arată într-un comunicat de presă semnat de vicepreşedintele SNAP. Acesta mai spune că, sub o astfel de presiune, o simplă plimbare în miez de noapte îi poate transforma pe cetăţeni în persoane suspecte.

În replică, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ spun că nu există niciun plan de amenzi. „Evaluarea anuală se raportează la indicatorii de performanţă din fişa postului. Unui poliţist i se atribuie un calificativ în funcţie de ceea ce a făcut în anul anterior: dacă a patrulat în zona în care a fost repartizat, dacă a aplicat sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale legii, dacă participă la cercetări la faţa locului, dacă nivelul criminalităţii din zona lui a scăzut, şi aşa mai departe. Dar cum poţi să oferi calificativul «foarte bine» unui agent care, deşi nu a legitimat pe nimeni şi nu a dat nicio amendă, nu poate justifica furturile şi alte infracţiuni din zona lui de competenţă?„, a explicat comisarul şef Paul Tablan, inspectorul-şef al IPJ Neamţ, modul în care sunt evaluaţi poliţiştii.

Afirmaţiile şefului Poliţiei Neamţ sunt susţinute şi de cifrele din bilanţul anual. La nivelul Poliţiei municipiului Roman, din 308 infracţiuni stradale sesizate de cetăţeni în 2012, doar 22 de autori au fost prinşi în flagrant, în timp ce alte 286 de dosare figurează cu autor necunoscut. Asta, în condiţiile în care, în 112 cazuri, zonele erau, cel puţin teoretic, acoperite cu patrule de poliţişti sau patrule mixte, adică faptele ar fi putut fi evitate sau autorii prinşi în flagrant.

Precizăm că, în contextul celor prezentate mai sus, doi agenţi de poliţie din cadrul Compartimentului de Ordine Publică din Roman au făcut plângere penală împotriva comandantului Poliţiei Roman, comisarul şef Dragoş Bălău, pentru abuz în serviciu, după ce şeful Poliţiei Roman, fiind în timpul liber, a constatat că unul dintre agenţi nu se afla în zona de patrulare aferentă – fiind în maşina celuilalt coleg – şi i-a sancţionat.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • cetatean 9 ani

  un ziar care minte ! pacat ! realitatea e alta ! sunt din ce in ce mai putini politisti in strada pentru ca toti pilosii au fost mutati la facut cafea ! seful politiei roman in timpul liber sa si vada de cumparaturi nu sa controleze politistii, ca nu e proprietar de sclavi ! tot in timpul liber trece prin zona centrala si intoarce capul cand vede smenarii cum pacalesc oamenii si le iau banii ! din articol eu am inteles ca autorea e de acord ca politistii sa aiba un plan de amenzi ! hmm ! orbul gainilor il au sefii din politie care fac sluj in fata superiorilor si sunt de acord cu mutarile din strada in birouri, la plimbat hartii !

  • amar 9 ani

   asi vrea ca autoarea articolului sa fie legitimata si amendata ori de cate ori se intalneste cu o patrula de politie,astfel politistii vor avea”activitate”,si vor justifica prezenta in strada astfel.te si plateste ziarul asta de 2 lei sau sefii din politie sa scrii de bine pentru ei???

  • Harakiri 9 ani

   Plan de amenzi… Asta era si inainte de ’89. De altfel, nu trebuie sa ne facem prea mari iluzii, chiar daca acum „baietii” au alte uniforme si poarta denumirea de politisti. 80% din ei, in special sefii, sunt aceiasi militieni, cu aceleasi naravuri si mentalitati.

 • Ics 9 ani

  Cam are dreptate „cetatean”. Militienii de la rutiera pandesc in tufisuri ca sa faca planul de amenzi, desi in fisa postului au si preventia, iar in codul rutier exista si avertismentul.Inca le spun „militieni” pentru ca au aceleasi apucaturi, nu se adreseaza politicos, nu se prezinta cu nume si grad(cum ar fi normal)…
  In Roman, smenarii stau pe langa majoritatea bancomatelor (saracii, au numai bani mari) asteptand sa intepe pe cineva. Tot in Roman se dau amenzi de catre Politia locala – dar numai pentru „catei”. Se pare ca legea nu e aplicabila pentru jeep-urile negre parcate pe trecerea de pietoni sau in coltul intersectiei, unde blocheaza vizibilitatea – mai ales cand posesorii au diverse implicari politice sau in afaceri locale.

 • bunicu' 9 ani

  am lucrat in sistem dar am plecat ! am gasit ceva mai bun ! doamna sau domnisoara ziarist, trebuie sa-ti spun ca incalci toate regulile profesionale si deontologice in domeniul tau ! esti partinitoare, tii cu sefii militieni imbracati in politisti! cum a zis amar, sa-ti iei la amenzi sa te usture portofelul si sufletul! in ce tara civilizata din lumea asta politistul e evaluat in functie de cate amenzi aplica? prin elvetia sunt premiati daca nu sunt sesizari si nu au fost nevoiti sa sanctioneze pe cineva ! inseamna ca si-au facut treaba, au prevenit ! plangeri penale ? sute ar trebui sa fie impotriva sefilor zelosi si care au un simt de proprietate dezvoltat! nu am inteles eu bine sau seful politiei roman a controlat politistii in timpul lui liber ??? mda ! seamana a pui de militian, astia-s mai periculosi decat militienii ! se intorcea cumva de la vreo …. si s-a hotarat sa controleze patrulele, frustrat fiind ca nu i-a iesit pasenta ? hai sa fim seriosi !!! stiti proverbul ala ” pune prostu sef si ai sa-i vezi adevarata fata !

 • un cetățean 9 ani

  Nu am înțeles legătura dintre titlul articolului și conținutul acestuia …După părerea mea, alt titlul se potrivea articoluluii, darmă rog, eu nu sunt ziartist…

 • plictisit 9 ani

  e un handicapat de politai, stoleriu se autointituleaza, sta pe la treceri de pietoni si face abuz de sirene cand pleaca de la sediu spre ciordeala la secuieni de zici ca a luat foc ceva, da el nu vrea sa stea ca fraierii la semafoare. ala daca a pus mana pe tine ai pus-o. si daca te uiti la fata lui iti vine sa-i pui fiola. e si fonfait. ala face norma pentru el intr-o zi de lucru si apoi mai pune si ceva deoparte.
  propun romascaniolor sa posteze evenimente concrtete cu politai din roman