Prima paginăNeamt

Polițist cercetat pentru favorizarea infractorului

Dimensiune text

În IPJ Neamț s-a început o anchetă internă pentru a se stabili dacă agentul principal Munteanu a acționat corect la cercetarea cazului de la Iucșa. Polițistul este cercetat de procurori pentru favorizarea infractorului și instigare la mărturie mincinoasă.

 

 

Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț a dispus declanșarea unei anchete interne care să stabilească dacă agentul de poliție care a intervenit la evenimentul de la Iucșa a acționat în conformitate cu prevederile legale. După ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț au deschis un dosar de cercetare penală pe numele lui Liviu Munteanu, agent principal în cadrul Secției de Poliție Oniceni, polițistul este cercetat acum și de propriii șefi.

Duminică, 20 ianuarie, Liviu Munteanu a intervenit, după un apel primit prin 112, la casa unei femei din satul Iucșa, comuna Bozieni. La fața locului, agentul de poliție a găsit un bărbat legat de un copac în curtea Erminei Palaghia. Era fostul soț al femeii, Vasile Fundăcescu, care venise acasă la fosta consoartă și făcuse scandal. Cei care l-au legat de copac pe bărbat au fost concubinul femeii și cumnatul acesteia. La mai bine de o oră de când polițistul a ajuns la fața locului, a fost chemată o ambulanță, dar personalul medical nu a mai putut face nimic pentru Vasile Fundăcescu, acesta fiind declarat mort. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț au preluat ancheta și au decis trimiterea în judecată a concubinului și cumnatului Erminei Palaghia, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, urmată de moartea victimei.

Doar că, în timpul cercetărilor, procurorii au ajuns la concluzia că agentul principal Liviu Munteanu nu a acționat cu profesionalism și a încercat să ascundă acest lucru, îndemnându-i pe cei implicați să declare altceva decât ceea ce s-a întâmplat în realitate.

„Din verificările efectuate până în prezent de Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț a rezultat faptul că agentul de poliție a fost audiat, în calitate de martor, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal urmată de moartea victimei. În acest dosar, două persoane au fost trimise în judecată pentru  comiterea faptei, fiind cercetate în stare de arest preventiv. Echipajul de poliție din cadrul Secței nr. 9 Poliție Rurală Oniceni care a intervenit la scandal a găsit la fața locului persoana reclamată, legată de un copac în curtea imobilului, având un comportament recalcitrant. La momentul respectiv, agentul de poliție a apreciat că nu există vreun pericol cu privire la starea de sănătate a victimei, întrucât nu prezenta urme vizibile de violență. După efectuarea necropsiei, concluziile medico-legale au stabilit că moartea bărbatului s-a datorat leziunilor interne suferite ca urmare a loviturilor aplicate de persoanele arestate preventiv”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Neamț.

În schimb, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț îl cercetează pe polițist pentru instigare la mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, susținând că bărbatul murise înainte de a fi dezlegat, și nu la câteva minute după ce a fost eliberat, așa cum au spus, inițial, cei prezenți la fața locului.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0