Prima paginăActualitateRoman

Polițistul Timofte va sta după gratii

Dimensiune text

Poliţistul Dinu Timofte a fost condamnat la închisoare cu executare. Decizia de vineri, 20 noiembrie, a Curţii de Apel Bacău, este definitivă şi irevocabilă. În luna martie, Tribunalul Neamţ l-a condamnat pe Dinu Timofte la închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar a fost condamnat, tot la pedeapsa de trei ani cu executare, Robert Mihalache. Petrea Hărtănescu a fost condamnat la doi ani şi 11 luni de închisoare cu executare – pentru că avea deja o condamnare la activ -, Sorin Daraban a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar Vasile Muzicantu a primit o pedeapsă de doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare.

Agentul de poliţie Dinu Timofte a fost acuzat de Direcţia Generală Anticorupţie de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. Faptele de la care au pornit problemele poliţistului au avut loc în noaptea de 29 spre 30 septembrie 2012. Atunci, patru tineri din Roman au spart un bar din comuna Filipeşti, judeţul Bacău. Pentru că cei patru aveau antecedente penale, au discutat cu liderii comunităţii de rromi din Roman şi aceştia i-au îndrumat către agentul de poliţie. Timofte le-a spus celor patru că trebuie să găsească persoane fără cazier pentru a lua vina asupra lor.

„Utilizându-şi cunoştinţele şi experienţa cumulată, inculpatul i-a instruit amănunţit pe cei doi martori cu privire la ceea ce urmau să declare în fata lucrătorilor Poliţiei Buhuşi pentru a se erija în autori ai infracţiunii, furnizându-le toate detaliile necesare cu privire la locul şi modul cum s-a săvârşit fapta”, spun procurorii despre modul în care a acţionat Timofte.

Pentru consilierea oferită, poliţistul a cerut, iniţial, 2.000 de euro, apoi şi alte sume. La Buhuşi, falşii infractori s-au răzgândit şi nu au mai vrut să ia asupra lor fapta. Câteva luni mai târziu, în aprilie 2013, doi dintre suspecţii reali au fost arestaţi pentru alte infracţiuni şi, în timpul cercetărilor, şi-au dat seama că dosarul penal pentru fapta din noaptea de 29 spre 30 septembrie este în cercetare, chiar dacă lor li se promisese, contra cost, altceva. Atunci, aceştia s-au hotărât să-l „toarne” pe Timofte.

După mai multe săptămâni de cercetări şi interceptări, Dinu Dănuţ Timofte a fost reţinut joi, 4 iulie 2013, pentru o perioadă de 24 de ore, împreună cu Petrea Hărtănescu, zis şi Jamel, o persoană de etnie rromă.

„Dosarul a fost iniţiat de Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, în urma unor informaţii şi, apoi, a unor denunţuri referitoare la agentul de poliţie Timofte Dinu Dănuţ, din cadrul Poliţiei municipiului Roman, care, în schimbul sumei de 4.000 de euro, a pretins că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Buhuşi, judeţul Bacău, pentru a zădărnici urmărirea penală ce se efectua faţă de patru autori ai unei tentative de furt care aveau antecedente penale, prin înlocuirea identităţii acestora”, spuneau reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie, în iulie 2013.

Cu câteva zile înainte de a fi ridicat, Dinu Timofte a primit 800 de euro pentru a-şi exercita influenţa pe lângă specialiştii din cadrul Serviciului Medicină Legală Neamţ, pentru a diminua valorile unei alcoolemii, sub nivelul care constituie infracţiune. Mai exact, în dosar ar fi fost trecută o valoare a alcoolemiei de 0,55 la mie, adică doar jumătate din valoarea reală.

Dinu Timofte va executa mai puţin de trei ani din pedeapsa principală rezultantă, fiindcă, în perioada 4 iulie 2013 – 12 februarie 2014, poliţistul a fost în arest preventiv. Acestuia i se vor confisca sumele de 4.800 de euro şi 3.000 de lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0