Prima paginăCultural

Poetul Emilian Pal, la Festivalul Internațional de Poezie

Dimensiune text

Manifestarea a reunit oameni de cultură, scriitori, critici literari şi poeţi din ţară şi din străinătate. „Cele mai multe dintre poezii au fost scrise în redacţia «Ziarului de Roman». A fost modul meu de a trece peste anumite momente dificile”, mărturisește poetul. La evenimentul organizat de Ministerul Culturii şi Administraţia Fondului Cultural Naţional, tinerii poeţi au citit din propriile creaţii. 

emi 4Romaşcanul Emilian Valeriu Pal a fost prezent la un eveniment cultural din cadrul ediţiei a III-a a Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti, desfăşurat în perioada 13 – 17 mai. Realizat de Ministerul Culturii şi Administraţia Fondului Cultural Naţional, manifestarea a reunit oameni de cultură, scriitori, critici literari şi poeţi din ţară şi din străinătate. În cadrul evenimentului a avut loc un recital intitulat „Poezia noului val”, cu lecturi publice susţinute de tinerii poeţi Luminiţa Amarie, Justin Dumitru, Cătălina Matei, Raluca Neagu, Emilian Valeriu Pal şi Emilia Zăinel.

Emilian Pal a citit în faţa auditoriului un colaj de poezii din volumul „Fortral”, apărut în acest an, în luna martie, la Editura Tracus Arte.

Cartea reprezintă volumul câştigător al Premiului Naţional pentru Debut în Poezie „Traian T. Coşovei”, acordat de Editura Tracus Arte, în colaborare cu Direcţia 9 şi Agenţia de Carte. Premiul i-a dat posibilitatea lui Emilian Pal să-şi vadă, pentru prima dată, poeziile tipărite într-un volum. Lansarea volumului a avut loc la Librăria „Open Art” din Bucureşti, pe 16 mai. Despre carte au vorbit, la eveniment, Claudiu Komartin, Dan Coman şi Teodor Dună. „Este o carte care îşi bântuie cititorul cu una dintre cele mai intense şi mai subtile explorări ale traumei la care am asistat prin lectură vreodată”, a spus poetul Teodor Dună.

„Prima impresie pe care am avut-o citind cartea a fost că am în faţă un urmaş al lui Sorescu. Pe măsură ce înaintam în lectură, mi-am dat seama că unele reminiscenţe soresciene din versul lui Emilian sunt aduse în spiritul vremii şi filtrate prin experienţa optzecismului. Este o poezie dezvoltată, în care nu se fereşte să folosească figurile clasice de stil. Sunt metafore, comparaţii de care poeţii mai tineri se feresc. Este o poezie care are tonus şi frenezie. Este un discurs care se hrăneşte din sine şi se dezvoltă fractalic în toate direcţiile”, a spus poetul şi traducătorul Claudiu Komartin. „Emilian lucrează cu mai multe formule pe care încearcă să le mixeze”, a afirmat scriitorul Dan Coman.

Emilian Valeriu Pal„Cele mai multe dintre poezii au fost scrise în redacţia «Ziarului de Roman». A fost modul meu de a trece peste anumite momente dificile. Volumul are 100 de pagini şi cuprinde o selecţie din textele cu încărcătura emoţională cea mai mare, scrise de-a lungul celor peste zece ani de căderi şi ridicări. Pentru ca iubitorii de poezie să rupă de la gură pentru a cumpăra o carte trebuie să fii al naibii de bun sau să ai ceva de spus. Eu cred că am ceva de spus. Faptul că am ajuns în acest punct, de unul singur, este o satisfacţie deosebită”, a spus poetul Emilian Pal.

Emilian Valeriu Pal s-a născut pe 18 noiembrie 1979, la Iaşi. A absolvit Liceul Catolic din Bacău şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În perioada 2001 – 2013 a fost redactor la cotidianul de informaţii „Ziarul de Roman”. Până la apariţia volumului de debut, a avut apariţii în revistele online de literatură şi poezie.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • […] „Prima impresie pe care am avut-o citind cartea a fost că am în faţă un urmaş al lui Sorescu. Pe măsură ce înaintam în lectură, mi-am dat seama că unele reminiscenţe soresciene din versul lui Emilian sunt aduse în spiritul vremii şi filtrate prin experienţa optzecismului. Este o poezie dezvoltată, în care nu se fereşte să folosească figurile clasice de stil. Sunt metafore, comparaţii de care poeţii mai tineri se feresc. Este o poezie care are tonus şi frenezie. Este un discurs care se hrăneşte din sine şi se dezvoltă fractalic în toate direcţiile”, a spus poetul şi traducătorul Claudiu Komartin. „Emilian lucrează cu mai multe formule pe care încearcă să le mixeze”, a afirmat scriitorul Dan Coman. (sursa) […]