HomeNeamt

Podul de la Ion Creangă, monitorizat săptămînal

Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Vasile Pruteanu, însoțit de directorul DRUPO, Claudiu Maftei, și al Direcției Tehnice din cadrul CJ, Doru Conachi, a fost, miercuri, în comuna Ion Creangă, pentru a clarifica situația juridică a podului de peste Siret.

 

 

Președintele CJ a purtat discuții cu primarul Petrică Prichici. Edilul din Ion Creangă i-a spus lui Vasile Pruteanu că liziera de pădure de la dreapta podului nu aparține Direcției Silvice, așa cum eronat a prezentat Direcția Silvică situația.
Pînă în 1962, au fost capete de ogoare ale oamenilor, apoi au trecut în proprietatea comunală, după care «Silvicul» a început să planteze, în mai mulți ani, copaci. S-au tot întins, iar acum spun că este a lor pentru că au plantat copacii acolo. Pe timpul lui Ceaușescu, erau programe de împăduriri, iar ei unde aveau să planteze? Veneau aici, în albia minoră a Siretului, și își realizau din programele anuale de împădurire„, a explicat primarul Petrică Prichici. Acesta a precizat că a găsit o hartă veche care confirmă modul în care a fost modificat cursul rîului. „Am găsit o hartă de acum 400 de ani, Siretul trecea pe atunci cam pe unde e Primăria acum. Cursul i-a fost deviat, iar acum este blocat în partea dreapta și împinge puternic pe stînga, cu pericole imediate de inundații„, a spus Petrică Prichici (foto – dreapta).

Președintele Vasile Pruteanu (foto – stînga) a declarat că va purta o discuție cu deputatul Marius Neculai, cel care a inițiat legea ce ar fi făcut posibilă defrișarea malului drept al Siretului, în zona Ion Creangă, pentru a face lucrări de consolidare. „Vom discuta, așa cum am vorbit acum cu domnul primar, și vom trimite punctul nostru de vedere oficial președintelui României, cu precizarea că nu Direcția Silvică stăpînește acest teren, ci că el a fost stăpînit în trecut de comunele Ion Creangă și Horia. Vom trimite o informare completă și documentată președintelui României, domnul Traian Băsescu, astfel încît să putem interveni în această zonă. Blocarea malului drept cu liziera de pădure împinge Siretul spre malul stîng, mal pe care deja l-a rupt, în parte. Rîul intră în satele oamenilor, provoacă pagube și suferințe. Pe de altă parte, primii piloni din partea dreaptă a podului sînt blocați în pădure, în timp ce primii din stînga sînt supuși continuu eroziunii, din cauză că apa își croiește drum. Consiliul Județean Neamț, prin DRUPO, a trimis peste 127 de mașini cu material pentru protecția pilonilor, au fost amplasate epiuri (n.r. – diguri) pentru devierea apei, însă nimic nu este sigur pînă nu se eliberează malul drept prin defrișare„, a afirmat Vasile Pruteanu.

Directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean a precizat că podul este monitorizat săptămînal, iar datele sînt trimise unui profesor universitar, astfel încît să nu existe pericolul ivirii unor probleme care să pună în pericol viața sau integritatea oamenilor ori să avarieze bunuri.
Podul este în urmărire specială de zece ani, iar datele sînt trimise profesorului universitar Sabin Florea, unul dintre proiectanții podului. Dumnealui a dat ca unică soluție, foarte clar, tăierea pădurii și eliberarea malului drept al Siretului„, a precizat Doru Conachi.