HomeActualitate

Podul către comuna Ion Creangă va fi salvat

În urma unei inițiative a deputatului Marius Neculai, Parlamentul Romaniei a decis, marți, trecerea în administrarea Consiliului Județean Neamț a unei suprafețe de peste 14 hectare de teren, pentru a se pune în practică un proiect mai vechi de investiții privind protecția podului de pe drumul județean și apărarea malurilor, inclusiv a localităților din zona expusa riscului de inundații.

 

 

Ca urmare a plantărilor succesive făcute în amonte de pod pe malul drept al rîului Siret, cursul acestuia a fost deviat spre malul stîng, care se află sub o acțiune puternică și continuă de eroziune, pe o lungime de circa 1,5 kilometri amonte de pod. Totodată, extinderea suprafeței împădurite în albia minoră a rîului Siret a dus la blocarea primelor șase deschideri ale podului, în momentul de față secțiunea de scurgere a podului fiind de 30%.

În urma viiturilor înregistrate în anii 2005, 2008 și 2010, ca urmare a devierii cursului rîului Siret, au fost afectate drumul județean pe sectorul Gîdinți – Ion Creangă, structura de rezistență a podului, malurile și rampele de acces, pe o lungime de 1,5 kilometri.

Consiliul Județean Neamț a elaborat un proiect tehnic în cadrul căruia sînt cuprinse și lucrările de excavare a malului drept în amonte și aval de pod, pentru a permite curgerea apei prin toate deschiderile podului, lucrări care nu au putut fi executate din cauză că această suprafață de teren facea parte din fondul forestier. De aceea, am înaintat propunerea legislativă privind transferul terenului din fondul forestier proprietate publică a statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Direcția Silvică Neamț, în administrarea Consiliului Județean Neamț.

Scopul propunerii legislative este acela de a pune în siguranță podul de pe drumul județean peste rîul Siret din localitatea Ion Creangă, motivat de iminența producerii unui accident tehnic la debite mari ale rîului Siret, ca urmare a îngustării secțiunii de scurgere în dreptul podului. Trebuie să avem în vedere faptul că nu există o variantă ocolitoare, spre municipiul Roman, pentru locuitorii comunelor Ion Creangă, Oniceni, Icușești, Valea Ursului și Bozieni. Astfel, prin executarea lucrărilor de protecție și consolidare a infrastructurii, se va evita închiderea circulației pe podul de pe DJ 207C și se vor crea noi locuri de muncă. Punerea în siguranță a podului va permite menținerea unui timp relativ scurt de intervenție a serviciilor de urgență (salvare, pompieri) în comunele deservite de acesta.

Țin să mulțumesc colegilor parlamentari de Neamț care m-au sprijinit, prin voturile lor, atît în Senat, cît și în Camera Deputaților, de asemenea, mulțumesc reprezentanților Inspectoratului Situații de Urgentă Neamț, ai Consiliului Județean Neamț și ai Direcției Apele Române Neamț, care m-au ajutat în elaborarea acestei propuneri legislative. Sper ca proiectul de investiții privind protecția podului de la Ion Creangă, apărarea malurilor și a localităților din zona expusă riscului de inundații să demareze cît mai urgent„, a declarat deputatul Marius Neculai.

Comentarii

WORDPRESS: 0