Prima paginăActualitate

Plecat din Tămășeni, a luat 10 la bacalaureat în Italia

Dimensiune text

În timp ce în România dezastrul de la bacalaureat ridică multe semne de întrebare, în străinătate copiii români uimesc, ba, chiar, dau lecții de performanță. Presa românească din Italia prezintă cazul unui elev plecat din Tămășeni care a reușit să surprindă pe toată lumea luînd nota 10 la bacalaureat. Cosmin Marius Motoi (foto), din Tămășeni, a reușit performanța de a fi primul din liceul din Tivoli, o localitate de lîngă Roma, după ce  a luat nota maximă.

 

Presa românească din Peninsulă scrie despre Cosmin Marius Motoi că este unul din cei mai buni elevi din orașul său, Tivoli, de lîngă Roma. La examenul de maturitate, echivalentul bacalaureatului în Italia, a obținut nota maximă: 100 de puncte din 100. S-a clasificat, astfel, primul din toți absolvenții Liceului „Enrico Fermi”, cu profil de contabilitate. Conform presei, Cosmin este mîndria mamei sale, care în Italia lucrează ca „badante”, dar și a profesorilor, care l-au încurajat și apreciat mereu. După afișarea rezultatelor, Cosmin a povestit că mama sa l-a răsplătit cu o excursie pe care o va face alături de colegi. Una din persoanele care s-au bucurat cel mai mult de rezultatele lui Cosmin este profesoara lui de informatică, Nicolina Amici, care este și directoarea adjunctă a liceului „Enrico Fermi”. „Ne așteptam la asemenea rezultate, pentru că știm cum a învățat Cosmin, mereu și cu seriozitate. Profesorii au apreciat atît lucrările lui scrise, cît și dizertația orală. A susținut cu strălucire examenele, care au fost dificile. El este mîndria noastră„, a declarat, pentru presa românească, profesoara lui Cosmin. „Îmi amintesc că la început nici nu voia să aleagă informatica, nu era sigur. L-am întrebat dacă îi place matematica, mi-a răspuns afirmativ și i-am spus că va avea de-a face cu aceleași principii. Apoi, s-a îndrăgostit de informatică și îl foloseam ca și tutor pentru ceilalți colegi ai săi. Într-o zi, cîțiva elevi mi-au spus că vor să ridice o statuie în fața liceului. Am întrebat pe cine ar trebui să reprezinte statuia, mi-au răspuns că vor un monument care să-l reprezinte pe Cosmin. E o glumă, dar arată cît de atașați au fost colegii de el, pentru că are o inimă mare, e generos. Așa l-au cunoscut și așa este dintotdeauna„, mai spus profesoara lui Cosmin.

Citește și:   Iulian Jugan, din nou subprefect al județului Neamț

Cosmin este un băiat cu capul pe umeri, simplu, modest, dar hotărît. A venit în Italia la sfîrșitul clasei a VIII-a, în 2008. Gimnaziul l-a terminat în localitatea Tămășeni, de lîngă Roman, în județul Neamț. „E adevărat, la început mi-a fost mai greu, nu știam decît cîteva cuvinte în limba italiană. M-au ajutat mama și, mai ales, bunica mea, prima din familie care a venit în Italia, la muncă. Am urmat și un curs pentru străini și, în toamnă, m-am înscris la liceul cu profil științific din localitate. Îmi imaginez un viitor împărțit între România și Italia. Aș vrea să fac ceva util și pentru țara mea, atît acolo, cît și aici. Mulți vorbesc urît de români, nu prea avem o imagine frumoasă, de aceea noi am putea folosi propriile capacități și succese pentru a îmbunătăți imaginea comunității„, a mai spus Cosmin.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Adina Pintilie 9 ani

  Felicitari, Cosmin! Orice roman e mandru de tine! Mult succes pe mai departe si sa te ajute Dumnezeu sa-ti implinesti toate visurile!!!

 • Felicitări Cosmin, și continuă tot așa. Dumnezeu să te ajute

 • cosmin marius motoi 9 ani

  Multumesc lui ” Ziarul de Roman” nu ma asteptam ca o sa ajunga si in Romania notitia asta. Va multumesc tuturor ptr felicitari.

 • Pr. Anton 9 ani

  Felicitari Cosmin pentru frumosul rezultat.
  Sa continuii tot asa in a face onoare familiei tale si desigur si tarii noastre dar mai ales sa ramaii asa cum scrie articolul ” simplu si cu capul pe umeri „.
  Cu deosebita apreciere
  Pr. Anton