De la 1 octombrie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au promis că medicii care fac gărzi în spitalele din ţară vor beneficia de un tarif orar pentru gărzile suplimentare la nivelul salariului din 2016. Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, până pe 29 septembrie, proiectul pentru plata gărzilor, însă doctorii din sistemul public vor fi obligaţi să facă gărzi, pentru care vor primi o remuneraţie calculată la salariul de bază din 2009 şi nu vor avea dreptul să negocieze câte ore vor munci în plus în spitale.
Trecând peste nemulţumirile oamenilor în halate albe, probleme la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman ar putea interveni inclusiv la plata acestor ore de gardă, deoarece nu există prinse în buget sumele. Chiar şi cu un act adiţional care ar rezolva problema pe moment, directorul financiar-contabil al unităţii medicale romaşcane spune că, în timp, intervin diferenţe şi care pot duce la un impas economic.
„Pentru majorarea salarială se alocă fonduri, ca şi pentru Ordonanţa 35, de la 1 octombrie 2015 avem act adiţional cu Casa de Sănătate şi ni se alocă o sumă. Nu este apărut încă actul normativ pentru plata gărzilor şi vom vedea cum se va deconta diferenţa de creştere salarială. Când s-a pus în aplicare Ordonanţa 35, s-a stabilit ca la nivelul lunii septembrie 2015 să se facă o diferenţă între fondul salarial existent atunci şi impactul prin aplicarea ei. La momentul respectiv, era o diferenţă de 580.000 de lei, dar calculul făcut din octombrie 2015 şi până acum arată că noi am pierdut 900.000 de lei. Casa de Asigurări a încheiat contract doar pe 580.000 de lei şi ne dă lunar această sumă, dar – din cauza angajărilor sau trecerilor într-o altă treaptă salarială sau modificări de sporuri – au trebuit 600 sau 700.000 de lei, bani care nu s-au mai întors. Noi am decis să facem un demers către Casa de Asigurări de Sănătate să ni se dea diferenţa, pentru a nu intra în impas. Dacă păţim la fel şi cu plata gărzilor şi calculăm la acest moment necesarul, iar pe parcurs fondul salarial creşte, iar vom avea pierderi”, a declarat Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil.
Fondul de salarii la nivelul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman se ridică la 3,3 milioane de lei, din care 3 milioane asigură Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, diferenţa fiind asigurată din transferuri.
Comentarii