Prima paginăActualitate

Placă comemorativă în memoria marelui agronom Ion Ionescu de la Brad, la 200 de ani de la naștere

Placă comemorativă în memoria marelui agronom Ion Ionescu de la Brad, la 200 de ani de la naștere

Dimensiune text

 

 

Primăria municipiului Roman continuă să onoreze memoria înaintașilor care au făcut cinste numelui orașului. Miercuri, 27 iunie, reprezentanții municipalității au dezvelit o placă comemorativă în memoria marelui agronom Ion Ionescu de la Brad, născut la Roman, de la a cărui naștere s-au împlinit în această lună 200 de ani. Placa este amplasată pe casa de pe strada care îi poartă numele din municipiul nostru, unde acesta și-a petrecut o bună parte a vieții.

„Am spus dintotdeauna că trebuie să ne respectăm istoria și mai ales pe înaintașii noștri, cei care au făcut și încă fac cinste orașului nostru. Astăzi, în memoria marelui agronom Ion Ionescu de la Brad, am dezvelit placa memorială pe casa din Roman unde acesta și-a petrecut parte din viață. Anul trecut, am avut onoarea să putem face același gest pentru dirijorul și compozitorul Mihail Jora, precum și pentru întemeietorul cardiologiei moderne din România – Constantin C. Iliescu. Aceștia sunt cetățenii de onoare ai municipiului Roman și merită să le prețuim activitatea și implicarea de care au dat dovadă în anii de viață pentru dezvoltarea specializărilor pe care și le-au ales. Cred că este important pentru fiecare dintre noi să-i privim cu respect pe cei care fac performanță, pe cei care se implică, pe cei care vor să facă ceva bun pentru comunitatea în care trăim”, a declarat primarul Lucian Micu.

Ion Ionescu de la Brad a fost declarat cetățean de onoare al orașului, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local Roman în luna aprilie a acestui an. Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) a fost primul inginer agronom român, deputat, membru corespondent al Academiei Române, fiind născut pe 24 iunie 1818, la Roman. Susţinut cu o bursă de studii de domnitorul Mihail Sturza şi condus de profesorul Maisonabe, a plecat în Franţa, pentru a studia agricultura la o şcoală-fermă specializată. În regiunea Champagne a învăţat viticultura şi fabricarea şampaniei, apoi la Bois-de-Senant, în apropiere de Paris, s-a ocupat cu sericicultura. S-a înscris apoi la Sorbona şi a studiat fizica, chimia şi istoria naturală. A mai urmat şi cursul de botanică la Jardin-des-Plantes şi pe cel de economie politică la Conservatorul de arte şi meserii.

Pe 7 septembrie 1871 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1876 a fost ales deputat în Colegiul 4 Roman. Ca deputat, a reuşit să treacă legea pentru împroprietărirea tinerilor căsătoriţi şi legea prin care se vindeau ţăranilor moşiile statului, împărţite în loturi. În semn de apreciere și de recunoștință pentru întreaga sa activitate și contribuția pe care a avut-o la înființarea și dezvoltarea învățământului agronomic în România, două instituții de învățământ românești îi poartă numele: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia, județul Neamț. S-a stins din viaţă pe 16 decembrie 1891, la moşia de la Brad, la vârsta de 73 de ani.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 3 ani

    Termopanele sunt cam diferite fata de cele de pe vremea lui Ion Ionescu de la Brad, dar, oricum, sa recunoastem, e un progres fata de meschina placa metalica amplasata candva la marginea trotuarului casei respective si furata ulterior, pentru a fi valorificata la fier vechi. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Ion Ionescu de la Brad, la fel ca si Mihail Jora, au avut, spre deosebire de Constantin C. Iliescu si de atatia altii, sansa ca numele lor sa fie atribuite(cu adevarat) unor strazi din Roman.