Home

Pionierul culturismului în România a plecat din Horia

Pasionat de culturism, Florin Teodorescu (foto), originar din Horia, a câștigat concursuri interne și internaționale pregătindu-se la Roman. Stabilit în Timișoara, nemțeanul a înființat o sală de culturism și fitness și o bibliotecă, recunoscute pe tot globul. Florin Teodorescu a organizat concursuri la care a invitat nume mari din culturismul internațional și l-a cunoscut pe Arnold Schwarzenegger, Jean Claude Van Damme și Sylvester Stallone.

 

 

Florin Teodorescu, în vârstă de 51 ani, unul dintre pionierii culturismului din România, este originar din comuna Horia. El practică acest sport de 39 de ani. A participat la peste 140 de competiții interne și internaționale, câștigând numeroase diplome și distincții interne și internaționale.

Am fost cinci frați la părinți. Eu m-am născut din frați gemeni. Tata era muncitor la Întreprinderea Mecanică Roman, iar mama a lucrat la CAP. Dacă sora mea geamănă a cântărit, la naștere, 2.600 kilograme, eu am avut numai 1.400 kilograme. Eram foarte slab, rahitic chiar. Auzisem că, dacă faci flotări, te dezvolți. Am început cu scaunul din bucătărie, cu oala de 15 kilograme a mamei, făceam tracțiuni la copac, fără să știu ce mușchi acționează. În ziarele vremii, «Sportul» și «Scânteia Tineretului», am văzut primele descrieri și fotografii ale legendarului culturist Steve Reeves, cel care a jucat în «Hercule cucerește Atlantida»„, povestește Florin Teodorescu.

Prima carte de culturism, scrisă de Ladislau Szekely, a văzut-o în 1975. „Nu se știa prea multe despre culturism în acea vreme. Profesorul meu de matematică, domnul Agafiței, de la Liceul nr. 2, a venit la clasă cu o carte de culturism. Câțiva ani mai târziu, visul mi se împlinea„, spune culturistul.

Până să prindă contur gândul lui Florin, a lucrat opt luni la șantierul naval din Tulcea, și-a făcut stagiul militar la Sighetu Marmației și a lucrat la Întreprinderea de Țevi din Roman. „Am rămas prieten cu Ștefan Levărdă, pe care îl cunosc din copilărie, acum om de afaceri, și cu Gheorghe Carnariu, un om deosebit, cu care am lucrat o vreme la Țevi. Primele aparate pentru culturism – bancă, scripete, gantere, haltere din fier – le-am făcut la fabrică„, își amintește Florin.

În 1986 s-a mutat la Timișoara, deoarece orașul de pe Bega îi oferea o altă deschidere: „Am încercat să popularizez acest sport și la Roman. Prima sală am deschis-o la Casa de Cultură, apoi la Policlinica cu plată și, în cele din urmă, la Clubul IȚR din Roman. M-am mutat la Timișoara în 1986, deoarece în Roman nu erau prea multe perspective pentru culturism. Am început să mă antrenez în Timișoara la clubul Electromotor, apoi la ștrandul CFR, iar din 1990 mi-am făcut propria sală„.

 

Bibliotecă de culturism și fântână arteziană cu statui

 

Sala de culturism „Olimpia”, deschisă de Florin Teodorescu la Timișoara, în 2000, cuprinde o impresionantă bibliotecă, inaugurată în 2001, unică în lume. „30% din colecția de cărți pe care o dețin a aparținut prietenului meu, fostului culturist Nicolae Parfenie, închis de Securitate pentru legăturile sale cu Ben Waider, din SUA, un nume mare în acest domeniu. «Nea Papi», cum îi spuneam, a murit în 2003. Familia lui Parfenie m-a contactat și a donat sălii întreaga colecție, care cuprinde cărți din toate domeniile sportului, ce datează din 1881 până astăzi, în română, engleză, germană și maghiară„, a spus Florin Teodorescu.

Biblioteca deține un fond de carte de peste 5.000 de publicații cu conținut sportiv, cele mai multe despre culturism și fitness, și peste 600 de DVD-uri de specialitate, ce conțin imagini inedite din istoria acestui sport.

În fața sălii de culturism din Timișoara, Florin a construit o fântână arteziană, care cuprinde șase statui de atleți în mărime naturală: Cory Everson, Lenda Murray, Serge Nubret, Eugen Sandow, Arnold Schwarzenegger, Frank Zane, statui care se rotesc pe fondul muzical al baladei lui Ciprian Porumbescu.

 

„Tata a murit cu fotografiile mele sub cap”

 

Florin Teodorescu a organizat peste 40 de competiții internaționale și două Grand Prix-uri ale României. Din 1990, organizează Cupa Libertății – Memorialul „Vasile Balmoș” la culturism și fitness, în memoria prietenului și colegului său, împușcat chiar lângă el la evenimentele din 1989, în Timișoara. „În anul 2006, am organizat un Grand Prix în România, competiție la care am visat ani de zile. Până să organizez acest concurs, am citit reviste despre modul de organizare și desfășurare a acestui tip de manifestare sportivă. M-am speriat când am văzut că am nevoie de 60.000 de euro pentru organizarea concursului. Cum nu dispuneam de această sumă, eram pe punctul de a renunța la idee, dar mama mi-a spus așa: «Dumnezeu ți-a dat ție o cruce să o duci. Dacă îți dorești atât de mult să faci acest lucru, trebuie să încerci toate posibilitățile»„, povestește Florin Teodorescu.

Deși își propusese să organizeze acest concurs în 1994, abia în 2006 a fost posibil. „Am fost atât de prins cu această competiție, încât nu am putut fi alături de tatăl meu în zilele dinaintea morții. Când am ajuns acasă, la Horia, aveam să aflu că tata murise cu fotografiile mele sub pernă. A fost gestul prin care tata mi-a demonstrat dragostea și mândria că eu reușisem„, spune, cu lacrimi în ochi, Florin Teodorescu.

Cei mai mari culturiști ai lumii – Ronnie Coleman și Jay Cutler, ambii mister Olympia -, au luat parte la acest concurs desfășurat la Timișoara. După doi ani, în 2008, Florin Teodorescu a organizat un alt Grand Prix, aducând pe scenă un alt mister Olympia, pe Dexter Jackson.

 

Întâlnire cu Arnorld Schwarzenegger

 

Florin Teodorescu și-a dorit să vadă pe viu Mister Olympia și să-i întâlnească pe culturiștii legendari ai lumii: „Nu te poți considera un bun culturist dacă nu participi la Mister Olympia, concurs care se ține în Las Vegas. În anul 2003, mi-am văzut visul împlinit. M-am întâlnit cu legendarii Reg Park și Steve Reeves. Știam că lui Arnold Schwarzenegger i-au trebuit șapte ani până să-i vadă pe viu. Mie mi-au trebuit 30 de ani. Am avut lacrimi de bucurie. Am crescut o dată cu ei, dar nu reușisem să-i văd, deoarece regimul politic nu permitea acest lucru. L-am întâlnit pe Joe Gold, fondatorul renumitului lanț de săli Gold’s Gym, și omul care l-a sfătuit pe Arnold să emigreze. Mi-a plăcut recunoștința cu care Arnold vorbește, la fiecare deschidere a competiției Mister Olympia, despre Joe Weider, cel care l-a sprijinit să atingă performanța„.

Florin Teodorescu nu a lipsit de la nicio ediție a manifestării, prilej cu care s-a întâlnit și cu Jean Claude Van Damme și Sylvester Stallone.

 

Mișcare sportivă pentru preșcolari și elevi

 

Florin Teodorescu este implicat într-un proiect prin care își propune să introducă mișcarea sportivă pentru preșcolari și elevii din clasele primare. „Nu poți avea un creier sănătos fără mișcare. Mă gândesc la un proiect prin care să introduc ore de gimnastică în 19 grădinițe din Timișoara. Pe vremea bunicilor și a părinților, mișcarea însemna sapa și hârlețul. Pe vremea mea, dimineața și la pauza mare eram obligați să facem mișcare câteva minute. Deschizând gustul copiilor pentru mișcare, poate reușesc, cine știe, să facem performanță într-un domeniu sportiv. Mama mea, care m-a părăsit în acest an, m-a încurajat permanent prin cuvintele: «Du-te și te antrenează, tu ești făcut să faci lucruri mari»„, a spus Florin Teodorescu.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Admiraţie, respect şi mândrie pentru acest luptător cu valurile vieţii, originar din zona Romanului! A învins toate greutăţile, deoarece a crezut în steaua lui…şi a devenit la rândul său, O STEA! Iar faptul că a cunoscut mari personalităţi, pe plan mondial,confirmă valoarea sa incontestabilă…
    Ce ar fi util de făcut? Propun să fie invitat la Roman, la o întâlnire cu romaşcanii-elevi de la Liceul Sportiv, Clubul Atletic Roman,etc.de către Dl.Carnariu,fost coleg,actual secretarul Primăriei, pentru a stimula şi la noi crearea unui nucleu de culturism.SUCCES1

  • Radu 11 ani ago

    Eu sunt cu mult mai tanar decat el si nu il cunosc personal, dar fiind din Horia, adevarate legende circulau despre el printre toti tinerii din sat. Mi-aduc aminte de cei care cochetau cu sportul ca Teodorescu era un nume mare. Si daca e sa pomenim de culturism, din Horia mai este cineva, Dragomir pe nume, care prin 81-83 a fost vicecampion national la culturism. Cinste lor! Valori adevarate! Ar trebui mult mai mediatizati acum cat sunt in viata. Din pacate politicul a luat-o inainte iar oamenii, tinerii in special, ar avea mult mai mult de castigat de la acesti oameni decat de la clasa politica.

  • claudiu 6 ani ago

    Daca ar fi fost mai multi ca si acest geniu al sportului care ne influenteaza pozitiv sa facem miscare sa facem sport pt sanatatea noastra. Pe domnul Florin l cunosc de cind eram mic si stiu ca are o abitie puternica si un suflet de aur. Al apreciez asa de mult pt ce a facut pentru sportul din tara noastra pt realizarile facute . Florin Teodorescu are o cariera stralucita care merita tot respectul si aprecierea noastra. Dumnezeu sa ai dea sanatate !! Claudiu.