Regalul muzical din 29 martie este sponsorizat de Cristina şi Sorin Chiriac, administratorii firmei Caremil Roman, prieteni ai marelui artist.
Pianul de concert pus la dispoziţie de Radio România va ajunge la Casa de Cultură din Roman, unde va fi predat, pe 29 martie, autorităţilor locale, în cadrul unei ceremonii urmate de un concert extraordinar al marelui pianist Mihail Horia. Privilegiul de care se vor bucura melomanii romaşcani este posibil ca urmare a demersurilor făcute de oamenii de afaceri Cristina şi Sorin Chiriac, sponsori ai turneului „Pianul Călător”, prin brand-ul Sense lansat de firma Caremil pe care o administrează.
Programul turneului „Pianul Călător” va cuprinde trei lucrări ale compozitorilor vienezi Haydn, Mozart şi Beethoven. În concertele orchestrale, Mihail Horia va interpreta în inedita postură de pianist şi dirijor trei concerte de Mozart: Rondo în re major, Fantezia în re minor, Sonata nr. 11 în la major, Rondo în la minor, Fantezia în do minor, Sonata în do minor.
Asemenea primelor trei ediţii, turneul „Pianul Călător” din 2014 va fi deschis de o serie de recitaluri şi concerte ale pianistului Mihail Horia în centre culturale importante din România. „În cea de a doua parte a turneului, Pianul Călător va concerta alături de pianist în drumul său spre destinaţia finală, oraşul Roman, important oraş din estul României unde s-a născut Sergiu Celibidache. Acest instrument va fi încredinţat comunităţii locale de către Societatea Română de Radiodifuziune”, ne asigură Cristina Chiriac, al cărei mecenat are şi latura sentimental-personală, marele pianist fiindu-i coleg de liceu la Braşov şi la şcoala de muzică.
Pianistul Mihail Horia va susţine concerte în oraşe în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.
„Pianul Călător”, turneul extraordinar al pianistului Mihail Horia, revine după succesele repurtate în primii trei ani cu o nouă ediţie, ce se va desfăşura între 21 martie şi 14 mai 2014. Timp de 32 de zile, în 16 concerte şi recitaluri ce vor avea loc în 15 oraşe din România, pianistul Mihail Horia va străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal şi de la Sânnicolau Mare la Tulcea.
În primele trei ediţii, pianistul Mihail Horia – al Orchestrelor şi Corurilor Radio – a efectuat turnee de recitaluri în 40 de oraşe din România. Cele trei piane de concert puse la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune l-au însoţit pe Mihail Horia concertând în nu mai puţin de treisprezece oraşe unde nu există un pian de concert performant. La sfârşitul turneelor, cele trei piane au fost predate, pentru o perioadă de trei ani, autorităţilor locale din Mediaş, Sânnicolau Mare şi Tulcea, în cadrul unor ceremonii urmate de concerte. Turneele s-au bucurat de un succes remarcabil, atât în rândul melomanilor, al specialiştilor, cât şi al spectatorilor veniţi să audă pentru prima oară un pian de concert.
După 14 ani de studii în România cu profesorul Stela Drăgulin, la Braşov, şi profesorul Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Mihail Horia a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. Mihail Horia este, de asemenea, absolvent al Colegiului de Matematică şi Fizică „Andrei Șaguna” din Braşov. Mihail Horia a primit primul premiu la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship şi a primit burse complete la toate instituţiile de învăţământ superior pe care le-a frecventat. În 1999, a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award. După o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Mihail Horia a revenit la Braşov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naţionale de anvergură – sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut trei CD-uri de trio, cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn, şi trei CD-uri Stradivarius, în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Viruoso şi Romantic.
Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut mai multe concerte la Sala Radio (alături de Orchestra Naţională Radio şi dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar şi în turnee în ţară sau la Roma, în decembrie 2009, ori la Expoziţia Mondială de la Shanghai, în iulie 2010. De un remarcabil succes la public s-au bucurat şi recentele recitaluri solo de la Bucureşti (Sala Radio, Anul Chopin) şi Viena. La finalul anului 2010, Radio România a realizat, în parteneriat cu Institutul Polonez, un CD promoţional dedicat Anului Chopin în România, pe care este inclus Concertul în fa minor pentru pian şi orchestră de Chopin în interpretarea lui Mihail Horia alături Orchestra Naţională Radio dirijată de Christian Badea.
Mihail Horia susţine o activitate camerală deosebită alături de mari muzicieni români precum Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, alături de care va concerta la Roman, în luna decembrie, într-un inegalabil şi strălucitor „Duel al viorilor”.
Comentarii