HomeCulturalTimp liber

Pianistul Andrei Preda, premiul I la Festivalul „Carl Filtsch”

În concurs au intrat 40 de interpreţi, din mai multe ţări ale Europei.  Andrei Preda a fost invitat să concerteze, în septembrie, în Germania şi Italia.

Tânărul pianist Andrei Preda, elev în clasa a VIII-a la Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, beneficiar al unei burse acordate de „Ziarul de Roman”, a obţinut premiul I la unul dintre cele mai importante concursuri de interpretare din ţară, Concursul – festival de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”, ajuns anul acesta la a XVIII-a ediţie. Tot premiul I, la secţiunea Compoziţie, a obţinut şi Teodora Arabu, bursieră „Marsat” în cadrul proiectului de susţinere a tinerilor valorioşi din comunitate, derulat sub deviza „Investim în tineri, investim în viitor”, în parteneriat cu „Ziarul de Roman”.

În cele şapte zile ale proiectului au concurat peste 40 de participanţi, din Bulgaria, Republica Moldova, Rusia, Franţa, Belarus, Ucraina, Republica Coreea şi România, interpretările acestora fiind apreciate de un juriu format din artişti din ţară şi din străinătate. „Participarea la acest concurs a însemnat, pentru mine, foarte multă muncă, experienţă acumulată şi emoţie constructivă. Am fost foarte emoţionat să cânt pe această scenă şi, în acelaşi timp, bucuros că am reuşit să ajung acolo. Carl Filtsch (1830-1845) este una dintre cele mai interesante şi mai talentate figuri din peisajul muzical al Transilvaniei secolului al XIX-lea. La numai 12 ani, a devenit elevul favorit al lui Chopin, fiind aplaudat pe scenele din Viena, Paris şi Londra. Carl Flitsch a murit la numai 15 ani, însă a compus nu mai puţin de 12 compoziţii pentru pian, care au fost descoperite la 115 de ani distanţă. Interpretarea unei compoziţii a lui Carl Filtsch este una dintre probele obligatorii pentru participanţi”, a mărturisit Andrei Preda.

Participarea lui Andrei la concurs a fost sprijinită de doi sponsori romaşcani, SC Gecian SRL şi SC Căpraru Comp SRL. Tânărul pianist romaşcan a fost invitat să susţină, în această toamnă, recitaluri pe scenele din Germania şi Italia.

Comentarii

WORDPRESS: 0