Prima paginăActualitateRoman

Petarde ilegale

Dimensiune text

Moş Crăciun nu a fost deloc bun pentru mai multe persoane care deţineau materiale pirotehnice în mod ilegal. Acestea au fost descoperite de poliţiştii romaşcani, iar „cadoul” primit a fost câte un dosar penal.

Marţi, 24 decembrie, în jurul orei 8.36, Poliţia municipiului Roman a fost sesizată de către o persoană necunoscută despre faptul că într-un autocar se află două persoane care au asupra lor două colete suspecte. O echipă din cadrul Poliţiei s-a deplasat la autogară, unde i-a identificat pe Romeo N., de 24 ani, din Roman, şi Marian R., de 31 ani, din Târgu Ocna. Cu ocazia controlului efectuat asupra acestora au fost găsite două genţi din rafie care conţineau 308 cutii petarde de diferite mărci, cu o valoare totală de circa 800 lei.

În aceeaşi zi, în jurul orei 12.30, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman, în timp ce acţionau pe strada Ștefan cel Mare din oraş, i-au depistat pe Constantin M., de 55 ani, din Roman, şi pe Ioan Ș., de 39 ani, din Horia, deţinând asupra lor 15 cutii cu petarde de diferite mărci, cu o valoare totală de circa 200 lei.

Patru ore mai târziu, poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale Roman au efectuat un control pe strada Stefan cel Mare, în faţa Complexului Casa Afacerilor, iar Constantin M. a fost prins din nou cu 360 de petarde „la purtător”.

Citește și:   14 posturi scoase la concurs din sursă externă, în cadrul IPJ Neamț

În toate cauzele s-au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu obiecte pirotehnice, iar autorii sunt cercetaţi în stare de libertate.

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani. Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa ori categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • fur 8 ani

  lasati oamenii sa se simta bine..

 • mops 8 ani

  da chiar asa!