HomeEconomie

PET-urile, transformate în materie primă la Roman

O investiție de excepție a fost inaugurată, marți, de Ziua Mediului, la Roman. Societatea Rossal SRL, în parteneriat cu Centrul de Cercetare All Green SRL Iași, a construit, la Roman, o stație de procesare a deșeurilor din mase plastice.

 

Deșeurile de acest tip vor fi transformate în fulgi, apoi în folii și casolete din plastic, stația de la Roman avînd o capacitate de procesare de 500 de kilograme de deșeuri pe oră.

Avînd în vedere indicațiile comisarului european pentru mediu, care dorește ca, în următorii ani, în Comunitatea Europeană reciclarea să se realizeze la sursă, prin realizarea de produse integrative și inovative, această investiție este una de excepție. Stația de procesare transformă PET-uri în folii și casolete ce pot fi utilizate în diverse domenii, precum cel al construcțiilor, cel alimentar sau cel al tipăriturilor. Trebuie să apreciem sprijinul pe care ni l-au oferit autoritățile locale și, avînd în vedere faptul că autoritățile naționale pentru cercetare și dezvoltare doresc implementarea în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii de noi centre de cercetare, sper ca aceasta să fie doar o primă etapă a acestei colaborări, astfel încît să putem realiza aici, în cadrul Rossal SRL, un nou centru național de cercetare pentru materiale reciclate inovativ. Ar fi o inițiativă unică în țară și cred că Romanul ar merita realizarea ei. Acest fapt s-ar putea petrece în următorii doi sau trei ani„, a explicat profesor doctor inginer Romeo Ciobanu, coordonatorul domeniului de cercetare și dezvoltare al firmei ieșene și prodecan al Facultății de Electrotehnică din cadrul Universității Tehnice Iași.

Directorul societății Rossal SRL, Ionel Ciocan, a amintit că posibilitatea procesării deșeurilor din mase plastice a fost creată prin montarea în municipiu a eurocontainerelor destinate colectării selective a deșeurilor. „De la înființarea societății Rossal SRL, am avut recipienți speciali pentru colectarea PET-urilor, inițiativă care a dat roade. De la începutul anului 2012 am montat în municipiu 170 de eurocontainere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a decis ca locația acestei stații să fie în municipiul Roman. Deșeurile sînt procesate, spălate, decontaminate, uscate, iar materia primă – fulgii – este procesată în cea de-a doua hală a stației, fiind transformată în folii și caserole. Pentru societatea noastră, acesta este un pas mare spre un viitor verde, mai ales acum, de Ziua Mondială a Mediului„, a spus Ionel Ciocan.

Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a menționat că speră ca parteneriatul dintre societățile Rossal și All Green să transforme municipiul Roman într-un exemplu în ce privește gestionarea deșeurilor menajere. „Cred că această inițiativă privată nu poate să reprezinte decît un pas înainte, atît cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor, cît și la transformarea lor în materii prime sau în produse. La prima vedere, PET-urile pot părea materiale poluante, dar, în urma acestui proiect pragmatic, ele pot fi valorificate, în contextul păstrării curățeniei în municipiu. Sper ca această colaborare între firma Rossal – cunoscută deja prin modul în care păstrează curățenia în municipiu – și societatea All Green să transforme Romanul într-un exemplu în ce privește gestionarea deșeurilor menajere„, a menționat edilul.

Stația de procesare a deșeurilor din mase plastice are o capacitate de procesare de 500 de kilograme pe oră, fiind capabilă să fabrice 400 de kilograme de folie de plastic pe oră, sau 200 de kilograme de casolete în aceeași perioadă de timp. Implementarea acestui proiect s-a realizat timp de zece luni, iar valoarea totală a investiției este de 300.000 de euro, din care 190.000 de euro provin din fonduri europene.

Comentarii

WORDPRESS: 0